Më shumë se 100 viktima në rafinerinë e paligjshme të naftës në Nigeri

Më shumë se 100 njerëz u vranë gjatë natës në një shpërthim në një depo të paligjshme të përpunimit të naftës në kufirin e lumenjve të Nigerisë dhe shtetit Imo, thanë të shtunën një zyrtar i qeverisë lokale dhe një grup mjedisor.

“Shpërthimi i zjarrit ndodhi në një vend të paligjshëm bunkerimi dhe preku mbi 100 njerëz të cilët nuk mund të identifikoheshin për shkak të djegieve”, tha komisioneri shtetëror për burimet e naftës, Goodluck Opiah.

Vendi i bunkerimit ishte në zonën e qeverisjes lokale Ohaji-Egbema të shtetit Imo në pyllin Abaezi që shtrihet në kufirin e dy shteteve.

Papunësia dhe varfëria në deltën e Nigerit që prodhon naftë e kanë bërë rafinimin e paligjshëm të naftës bruto një biznes tërheqës, por me pasoja vdekjeprurëse. Nafta e papërpunuar merret nga një rrjet tubacionesh në pronësi të kompanive të mëdha të naftës dhe rafinohet në produkte në rezervuarë të improvizuar.

Procesi i rrezikshëm ka çuar në shumë aksidente fatale dhe ka ndotur një rajon tashmë të dëmtuar nga derdhjet e naftës në toka bujqësore, përrenj dhe laguna.

Qendra për Mbrojtjen e Rinisë dhe Mjedisit tha se disa automjete që ishin në radhë për të blerë karburant ilegale u dogjën nga shpërthimi.

Të paktën 25 persona, duke përfshirë disa fëmijë, u vranë në një shpërthim dhe zjarr në një rafineri tjetër të paligjshme në shtetin Rivers në tetor.

Në shkurt, autoritetet lokale thanë se kishin filluar një goditje për të ndaluar rafinimin e naftës së papërpunuar të vjedhur, por pa sukses.

Zyrtarët qeveritarë vlerësojnë se Nigeria, prodhuesi dhe eksportuesi më i madh i naftës në Afrikë, humbet mesatarisht 200 000 fuçi naftë në ditë, më shumë se 10% e prodhimit, nga ata që vandalizojnë tubacionet.