Më shumë kompani dënojnë Rusinë…

Disa nga kompanitë më të njohura të Amerikës: Apple, Google, Ford, Harley-Davidson dhe Exxon Mobil dënuan Rusinë për pushtimin e saj në Ukrainë, duke qenë edhe nën presionin e vazhdueshëm nga investitorët dhe konsumatorët.

Të martën vonë, Apple tha se kishte ndaluar shitjet e iPhone dhe produkteve të tjera në Rusi, duke shtuar se po bënte ndryshime edhe në aplikacionin e saj Maps për të mbrojtur civilët në Ukrainë.

Firmat e teknologjisë, duke përfshirë Google të Alphabet, hoqën nga lajmet e tyre botuesit shtetërorë rusë dhe Ford Motor, me tre fabrika të sipërmarrjes së përbashkët në Rusi, i tha partnerit të tij prodhues rus se po pezullonte operacionet në vend. Prodhuesi i motoçikletave Harley-Davidson pezulloi dërgesat e biçikletave atje.

Exxon Mobil Corp tha se do të ndërpresë operacionet në Rusi dhe po ndërmerr hapa për të dalë nga sipërmarrja Sakhalin-1, duke ndjekur hapat e gjigantëve britanikë të energjisë Shell dhe BP, investitorët më të mëdhenj të huaj në Rusi.

Shumë korporata të tjera kanë qenë jashtëzakonisht të qarta në dënimin e tyre ndaj Rusisë. Këto qëndrime të ashpra u rritën dhe më shumë pasi raketat goditën qytetet kryesore në Ukrainë ditën e martë.

Boeing pezulloi pjesët, mirëmbajtjen dhe shërbimet e mbështetjes teknike për linjat ajrore ruse. Prodhuesi i avionëve amerikanë pezulloi operacionet e mëdha në Moskë dhe gjithashtu do të mbyllë përkohësisht zyrën në Kiev.

Kufizimet nga perëndimi kanë goditur rëndë ekonominë ruse, me rublën që ka rënë deri në një të tretën në një nivel të ulët rekord. Izolimi financiar po rritet pasi kompanitë e transportit detar thonë se nuk do t’i shërbejnë porteve ruse.