Mbyllja e bankave amerikane, qeveria masa urgjente për të ndihmuar klientët

Autoritetet amerikane morën masa urgjente për të mbështetur sistemin bankar pasi Silicon Valley Bank dhe Signature Bank u mbyllën. Qytetarët dhe bizneset u gjendën të papërgatitur për situatën e krijuar, pasi paratë e tyre ndodheshin ende në banka. Por qeveria qetësoi situatën duke deklaruar se ata do të jenë në gjendje të përdorin paratë që i përkasin.

Presidenti Joe Biden premtoi se do të mbajë plotësisht përgjegjës ata që janë shkaktuan këtë rrëmujë ekonomike.

Banka SVB e specializuar në kreditimin e kompanive të teknologjisë, u mbyll nga rregullatorët që konfiskuan asetet e saj të premten. Ky ishte dështimi më i madh i një banke amerikane që nga kriza financiare në vitin 2008. Si pjesë e lëvizjeve të bankave për të rivendosur besimin, rregullatorët zbuluan një mënyrë të re për t’u dhënë bankave akses në fondet e urgjencës.

Rezerva Federale tha se do të ofrojë ndihmë përmes një Programi të ri të financimit me afat bankar, duke e bërë më të lehtë për bankat të marrin hua prej tij gjatë krizës që po përballen. Banka SVB ishte partneri bankar për gati gjysmën e kompanive të teknologjisë dhe kujdesit shëndetësor të mbështetur nga sipërmarrjet amerikane që u listuan në tregjet e aksioneve vitin e kaluar.