Mbreti Charles nuk do të shfaqet në kartëmonedhën e re 5 dollarëshe të Australisë

Kartëmonedha e re 5-dollarëshe e Australisë nuk do të shfaqë mbretin Charles III të Britanisë, por një dizajn të ri që nderon “kulturën dhe historinë e australianëve të parë”. Dizajni do të zëvendësojë portretin e Mbretëreshës Elizabeth II, tha në një deklaratë Banka e Australisë, duke shtuar se vendimi u mor pas konsultimit me qeverinë australiane.

Banka do të konsultohet me First Australians në hartimin e kartëmonedhës 5-dollarëshe, e cila mund të marrë disa vite për t’u emetuar.

Ndërkohë, kartëmonedha aktuale 5-dollarëshe do të vazhdojë të qarkullojë dhe do të mbetet kurs ligjor edhe pas futjes në qarkullim të kartëmonedhës së re, sipas Bankës. Zyrtarët kanë thënë gjithashtu se monedhat ekzistuese me imazhin e Mbretëreshës do të mbeten kurs ligjor “përgjithmonë”. Mbreti Charles III do të vazhdojë të shfaqet në monedha, të cilat Royal Australian Mint pritet të fillojë t’i prodhojë në gjysmën e dytë të këtij viti. Miliarda kartëmonedha dhe monedha anembanë botës që shfaqin portretin e Mbretëreshës Elizabeth II janë në proces zëvendësimi pas vdekjes së saj shtatorin e kaluar.