Mbretëresha do të humbasë hapjen shtetërore të Parlamentit

Mbretëresha do të humbasë hapjen shtetërore të parlamentit për të tretën herë në mbretërimin e saj.

96-vjeçarja, e cili po përjeton probleme në lëvizshmëri, nuk do të lexojë fjalimin e Mbretëreshës të martën, thuhet nga Buckingham Palace. Princi i Wells-it do ta lexojë atë në emër të saj.

Ndërsa Charles merr për herë të parë detyrën kryesore kushtetuese të kreut të shtetit, masa që besohet të jetë e paprecedentë në historinë moderne, do të interpretohet si një ndryshim i rëndësishëm në përgjegjësitë e tij si mbret i ardhshëm.

Fjalimi i mbretëreshës do të lexohet nga princi pasi iu lëshua një leje, e autorizuar nga Mbretëresha, që delegoi funksionin mbretëror të hapjes së një sesioni të ri parlamenti tek këshilltarët e shtetit.

Në hapjen shtetërore do të marrë pjesë edhe Duka i Cambridge, si këshilltar i shtetit.

Në një deklaratë, Buckingham Palace tha: “Mbretëresha vazhdon të përjetojë probleme episodike të lëvizshmërisë dhe në konsultim me mjekët e saj ka vendosur pa dëshirë që ajo të mos marrë pjesë në hapjen shtetërore të parlamentit nesër”.

Problemet e lëvizshmërisë thuhet se janë një vazhdimësi e atyre që Mbretëresha ka përjetuar që nga vjeshta.

Javën e kaluar u njoftua se Mbretëresha nuk do të merrte pjesë në festat e kopshtit mbretëror të këtij viti.

Mbretëresha kuptohet se ka një axhendë të zënë në Windsor këtë javë me një telefonatë me Australinë të hënën dhe një këshill të planifikuar virtuale private dhe audiencë telefonike me kryeministrin të mërkurën. Ajo pritet të ndërmarrë disa angazhime private në fund të javës.

Mbretëresha ka hapur çdo seancë të parlamentit që nga pranimi i saj në 1952, përveç në 1959 dhe 1963 kur ajo ishte shtatzënë respektivisht me Princin Andrew dhe Princin Edward.