Mashtrim me tregtimin online, shpërbëhet organizata kriminale shqiptare, disa urdhër arreste në Tiranë

Një organizatë kriminale shqiptare e mashtrimit online është shkatërruar nga policia italiane në bashkëpunim me policinë Shqiptare të koordinuar me Prokurorinë e Posaçme Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar SPAK Tiranë.

Në përfundim të hetimeve të kryera mes dy vendeve është bërë i mundur lëshimi i 14 urdhra arresteve dhe 61 të tjerë janë nën hetim.  Mediat italiane shkruajnë se ky është një fenomen në të cilin raportimet në polici janë në rritje dhe që sheh mashtrues që paraqiten si ndërmjetës financiarë të akredituar në agjencitë më të rëndësishme tregtare, duke u propozuar me telefon ose online viktimave që nuk dyshojnë të investojnë shuma të mëdha parash duke premtuar fitime të larta.

Normalisht, pas marrjes së parave, për të bindur viktimën që të investojë gjithnjë e më shumë, këta kriminelë simulojnë transaksione financiare që gjenerojnë të ardhura të vogla dhe, kur investitorët vendosin të fitojnë para nga investimi, humbasin rrugën për të zotëruar të gjithë kapitalin e investuar ose duke kërkuar të paguajnë më shumë para për të liruar depozitën.

Teknikat komplekse tradicionale dhe hetimore kibernetike kanë nxjerrë në dritë një skemë kriminale veçanërisht komplekse, e cila zbuloi pastrimin e parave të vjedhura në vende të ndryshme anëtare të BE-së, përfshirë Qipron, Lituaninë, Estoninë, Holandën dhe Gjermaninë, si dhe shndërrimin e tyre në kriptovaluta.

Masat paraprake dhe urdhrat e kontrollit u kryen ndaj shtetasve shqiptarë, të gjithë me banim në Tiranë dhe pjesë e një organizate që dyshohet se ka mashtruar disa qindra shtetas italianë.

Ajo tejkalon shumën e mashtrimit me pesë milionë euro, por kjo mund të jetë vetëm maja e ajsbergut.

Në rrjedhën e më shumë se 42,000 përgjimeve telefonike të kryera nga hetuesit italianë, në fakt ka dalë në pah se sa të aftë ishin mashtruesit në përdorimin e teknikave reale të bindjes dhe plagjiaturës, deri në atë pikë sa i bindnin viktimat të hynin në borxh dhe të paguanin, me kalimin e kohës , disa qindra mijëra euro.

Ndërkohë sot në orën 10.00 në ambientet e SPAK do të mbahet Konferencë për shtyp lidhur me kete operacion të përbashkët shqiptaro-italian.