Masat që po vendos Franca për të mos harxhuar energji elektrike

Qeveria franceze do të detyrojë të gjitha dyqanet me ajër të kondicionuar të mbyllin dyert dhe të fikin reklamat me ndriçim brenda natës, në një përpjekje për të ulur përdorimin e energjisë.

Ministrja e Energjisë, Agnes Pannier-Runacher thotë se është “absurde” që lënia e dyerve të hapura ndërsa klimatizimi është në punë të mund të çojë në 20% më shumë konsum të energjisë.

Bizneset që shkelin urdhrin, që do të hyjë në fuqi në ditët e ardhshme kur Pannier-Runacher të nxjerrë dekretin e ri, do të përballen me një gjobë prej 750 €.

Disa qytete si Bourg-en-Bresse, Lyon, Besançon dhe Parisi kanë tashmë rregulla komunale në fuqi që nga mesi i korrikut, por tani qeveria dëshiron të zgjerojë iniciativën në të gjithë vendin.

Ndërsa një ndalim për reklamat me ndriçim midis orës 1 dhe 6 të mëngjesit zbatohet aktualisht në qytetet me më pak se 800,000 banorë, rregulloret e reja do ta bëjnë atë të zbatueshëm pavarësisht nga madhësia e popullsisë.

ANPCEN, një shoqatë franceze e cila bën fushatë kundër ndotjes nga drita, tha se sfida vjen në zbatimin e rregulloreve – gjë që aktualisht nuk ndodh vazhdimisht.

Konventa e Qytetarëve për Klimën kishte propozuar kufizime edhe më ambicioze për ndotjen e dritës dhe përdorimin e energjisë elektrike, duke përfshirë ndalimin e të gjitha ekraneve të reklamave video në hapësirat publike dhe në transportin publik, por këto ide përfundimisht u refuzuan.

*Tibo News