Mark Zuckerberg paditet për shkelje të të dhënave

Rajoni i Kolumbias paditi shefin e Metas, Mark Zuckerberg, si përgjegjës për skandalin e Cambridge Analytica.

Një shkelje e privatësisë e të dhënave personale të miliona përdoruesve të Facebook që u bë një skandal i madh politik.

Prokurori i Përgjithshëm Karl Racine ngriti padinë kundër Zuckerberg në Gjykatën e Lartë.

Padia thotë se Zuckerberg mori pjesë drejtpërdrejt në vendime të rëndësishme të kompanisë dhe ishte i vetëdijshëm për rreziqet e mundshme të shkëmbimit të të dhënave të përdoruesve.

Siç ndodhi në rastin që përfshin firmën e minierave të të dhënave Cambridge Analytica.

Cambridge Analytica mblodhi detaje për më shumë se 87 milionë përdorues të Facebook pa lejen e tyre.

Të dhënat e tyre dyshohet se janë përdorur për të manipuluar zgjedhjet presidenciale të vitit 2016.

Zuckerberg, i cili bashkëthemeloi Facebook-un dhe ka udhëhequr bordin e tij që nga viti 2012, kontrollon më shumë se 50 për qind të aksioneve votuese të Facebook-ut.

Ai “ruan një nivel të pashembullt kontrolli mbi operacionet e Facebook-ut pasi është rritur në kompaninë më të madhe të mediave sociale në botë”, thuhet në padi.

Gjigandi i rrjetit social ka afro tre miliardë përdorues në mbarë botën. Meta ka një vlerë tregu mbi 500 miliardë dollarë.