Macron përuron fermën e parë franceze të erës në det

Emmanuel Macron përuroi këtë të enjte, pranë Saint-Nazaire, të parën nga një seri fermash me erë në det të hapur, vendosjen e të cilave ai synon të përshpejtojë përballë krizës energjetike.

“Ky është fillimi i udhëtimit, një hap i parë drejt zhvillimit masiv të energjive të rinovueshme”, tha Macron. Me një fjalë paraprake, për të forcuar “sovranitetin energjetik” të Francës, në mes të çmimeve në rritje të hidrokarbureve dhe përballë rrezikut të mungesave të lidhura me luftën në Ukrainë dhe për të reduktuar vonesën e madhe të vendit në burimet e rinovueshme në krahasim me fqinjët e tij.

 

Hyrja e plotë në shërbim deri në fund të vitit

Kreu i Shtetit udhëtoi me varkë në mëngjes në vendin e 80 turbinave me erë, të vendosura 12 deri në 20 km nga brigjet e Pouliguen dhe Croisic. Flota, e operuar nga EDF, do të vihet plotësisht në funksion deri në fund të vitit. Më pas do të shfaqë një fuqi prej 480 megavat (MW) e aftë për të furnizuar 700,000 njerëz me energji.

Presidenti vizitoi gjithashtu Chantiers de l’Atlantique, në Saint-Nazaire, ku montohen turbinat e erës përpara instalimit të tyre në det, të paraqitur të hënën në Këshillin e Ministrave.

Propozimi synon të shkurtojë kohën e përfundimit të projektit duke thjeshtuar procedurat administrative dhe duke kufizuar kohën që duhet për të shqyrtuar ankesat e paraqitura nga mbrojtësit e mjedisit, peshkatarët dhe banorët vendas.

Në vitin 2021, energjitë e rinovueshme siguruan 24% të prodhimit të energjisë elektrike në Francë (hidraulike, era, diellore, bioenergjia), bërthamore 69% dhe lëndët djegëse fosile 7%.

 

*TiboNews