Lotët e grave kanë efekt befasues në sjelljen e burrave

Lotët e femrave mund të zvogëlojë sjelljen agresive te meshkujt, sipas një studimi të ri dhe mund të shpjegojë pse të qarat evoluan tek njerëzit.

Edhe pse lotët janë pa aromë, studimi tregoi se ata lëshojnë një sinjal kimik që bllokon agresionet tek meshkujt dhe se nuhatja e këtyre lotëve çon në uljen e aktivitetit të trurit të lidhur me agresionin.

Megjithatë, efekti mund të jetë i njëjtë për të gjitha gjinitë.

Prej kohësh dihet se agresioni i meshkujve te brejtësit bllokohet kur nuhasin lotët e femrave, gjë që është një shembull i kimiosingjializimit social, një proces që është i zakonshëm tek kafshët, por më pak i zakonshëm tek njerëzit.

Për të përcaktuar nëse lotët kanë të njëjtin efekt te njerëzit, studiuesit ekspozuan një grup burrash ndaj lotëve emocionalë të grave, ndërsa ata luanin një lojë me dy persona.

Loja ishte krijuar për të shkaktuar sjellje agresive kundër lojtarit tjetër, për të cilin burrat besonin se po mashtronte.

Kur u jepej mundësia, burrat mund të hakmerreshin ndaj lojtarit tjetër duke i shkaktuar humbjen e parave. Burrat nuk e dinin se çfarë po nuhasin dhe nuk mund të dallonin mes lotëve apo kripës.

Rezultatet, të publikuara në PLOS Biology, treguan se sjellja agresive në kërkim të hakmarrjes gjatë lojës ra më shumë se 40% pasi burrat nuhatën lotët e grave.

Një MRI e trurit të tyre zbuloi se, kur nuhasin lotët, dy rajonet e trurit të meshkujve të lidhura me agresionin – korteksi parafrontal dhe insula e përparme – nuk ishin aq aktive.

Individualisht, sa më i madh të jetë ndryshimi në këtë aktivitet të trurit, aq më rrallë lojtari hakmerrej gjatë lojës.

Megjithatë, autorët vunë në dukje se efekti ka gjasa të jetë i njëjtë tek njerëzit.