Llojet e miqve që duhet të kemi në jetën tonë

Arthur Brooks, një profesor i Harvardit i specializuar në ekonomi dhe menaxhim të jetës, u ka treguar studentëve të tij se si të menaxhojnë lumturinë përmes miqësive të tyre. Sipas Brooks, ekzistojnë tri lloje miqësish që mund të përmirësojnë stilin e jetës sonë.

Kjo teori bazohet në një studim të famshëm nga Universiteti i Harvardit, të cilit i përket Brooks, i quajtur “Studimi i zhvillimit të të rriturve”. Themeli i tij bazohet në faktin se ajo që me të vërtetë i bën njerëzit të lumtur janë marrëdhëniet pozitive që kemi në baza ditore.

Cilat janë tri llojet e miqësive?

Miqësitë e përdorimit: Këto lloj miqësish janë marrëdhënie në të cilat jep diçka dhe merr diçka në këmbim, ato mund të quhen edhe marrëdhënie transaksionale. Një shembull që Brooks përdor për të shpjeguar këtë teori është puna ose marrëdhëniet e biznesit, në të cilat shkëmbimet ndodhin shpesh.

Miqësi të bazuara në kënaqësi: Kjo është një lloj marrëdhënieje në të cilën të dy njerëzit kanë një admirim të ndërsjellë për njëri-tjetrin. Një shembull i një marrëdhënieje të bazuar në kënaqësi mund të jetë kur keni një mik inteligjent dhe ky mik, si burim informacioni, ju ofron të dhëna ose gjëra që nuk i keni ditur.

Miqësitë e përsosura: Kjo miqësi u përcaktua nga Aristoteli si një miqësi që nuk bazohet në kënaqësi apo dobi, por në përmirësimin e jetës tënde. Një shembull i një miqësie të përsosur do të ishte një marrëdhënie dashurie, në të cilën të dy njerëzit bëjnë gjithçka që është e mundur për të përmirësuar njëri-tjetrin.

A janë miqësitë vërtet të rëndësishme?

Sipas studimit mbi Zhvillimin e të Rriturve, çelësi që një person të jetë i lumtur është të rrethohet me miq në mënyrë që të mos ndihemi vetëm. Konkluzioni i arritur gjatë studimit është se vetmia është armiku më i madh i qenieve njerëzore, pasi ul lumturinë dhe dëmton shëndetin e atyre që janë vetëm.