AlbanianEnglish

Liz Truss nuk lëviz nga plani i saj për ekonominë, pavarësisht trazirave të tregut

Liz Truss, kryeministrja e Mbretërisë së Bashkuar, ka mbrojtur planet e qeverisë së saj për uljen e taksave, pavarësisht kaosit ekonomik që nga shpallja e tyre.

Banka e Anglisë bëri një ndërhyrje urgjente të mërkurën pas paralajmërimit për një “rrezik material për stabilitetin financiar të Mbretërisë së Bashkuar”.

Ajo erdhi pasi FMN-ja i kërkoi qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar të rimendonte strategjinë e saj fiskale që pa paundin të bjerë në një nivel të ulët rekord ndaj dollarit amerikan këtë javë.

Por të enjten, Truss vazhnon të mbështesë idenë e uljes së taksave duke thënë se kjo do të ndihmojë në rritjen e ekonomisë së Britanisë.

“Është e rëndësishme që Mbretëria e Bashkuar të jetë në këmbë, ne po tërheqim të gjitha levat që mundemi për të nxitur rritjen ekonomike,” tha Truss.

“Kjo ka të bëjë me sigurimin që njerëzit të shkojnë në dimër pa u shqetësuar për faturat shumë të larta të energjisë. Ishte thjesht e pandërgjegjshme që ne ta lejojmë të ndodhë një gjë e tillë. Është gjithashtu e rëndësishme që ne po ndërmarrim hapa për të përmirësuar nivelet e rritjes në ekonomi.”

Fondi Monetar Ndërkombëtar i OKB-së tha të martën se Britania duhet të rishqyrtojë planin e saj fiskal që “ka gjasa të rrisë pabarazinë”.

Buxheti i fundit i Mbretërisë së Bashkuar përfshin shkurtime taksash për ata që fitojnë më shumë, me normën e tyre tatimore që bie në 40 për qind nga 45 për qind, së bashku me një ulje prej një për qind për fituesit në brezin më të ulët të tatimit mbi të ardhurat.

Ai anuloi gjithashtu një rritje të planifikuar të taksës së korporatës nga 19 përqind në 25 përqind.

Plani fiskal, i cili përfshinte një kufizim vjetor prej 2,500 £ për faturat e energjisë shtëpiake, kërkon 72 miliardë £ hua shtesë të qeverisë në gjashtë muajt e ardhshëm.

Të mërkurën, Banka e Anglisë tha se do të blinte obligacione qeveritare me afat të gjatë të emetuara për të mbështetur shpenzimet publike në “çfarëdo shkalle që është e nevojshme”.

Strategjia u hartua për të ulur normat e interesit të borxhit të qeverisë.

FMN lëshon paralajmërime për shkurtimet e taksave dhe pabarazinë në Mbretërinë e Bashkuar.

Të martën, Fondi Monetar Ndërkombëtar i kërkoi qeverisë britanike të rimendojë buxhetin e saj për uljen e taksave.

Keir Starmer, kreu i partisë Laburiste të opozitës me prirje të majtë në Mbretërinë e Bashkuar, i kërkoi qeverisë konservatore të braktiste buxhetin e saj dhe të tërheqë parlamentin, i cili aktualisht është në pushim.

 

*TiboNews

You don't have permission to register