Lindja e rrallë e rinocerontit, shpresë për specien e rrezikuar

Një rinoceront sumatran ka lindur me sukses në një vend të shenjtë indonezian që duket si një shpresë për këtë specie në rrezik zhdukjeje.

Fondi Botëror për Natyrën vlerëson se më pak se 80 rinocerontë sumatranë kanë mbetur në botë, kryesisht në ishullin indonezian të Sumatrës dhe Borneos.

Një rinoceront i quajtur Rosa lindi një femër më 24 mars në Parkun Kombëtar Ëay Kambas në Sumatra, pasi pësoi tetë aborte që nga viti 2005, kur ajo u soll nga bota e egër për një program mbarështimi.

“Lindja e këtij rinoceronti sumatran është një lajm kaq i lumtur mes përpjekjeve të qeverisë dhe partnerëve për të rritur popullsinë,” tha Wiratno, një zyrtar i lartë në ministrinë e mjedisit të Indonezisë, në një deklaratë të hënën.

Rinoceronti i vogël, i cili ende nuk është emëruar, e çon numrin e rinocerontëve sumatranë në shenjtëroren Way Kambas në tetë.

Lindjet e suksesshme janë të rralla. Babai i rinocerontit të vogël, i quajtur Andatu, ishte rinoceronti i parë sumatran i lindur në një vend të shenjtë në më shumë se 120 vjet.

Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës e klasifikon rracën sumatrane, më të voglën nga të gjitha llojet e rinocerontëve, si të rrezikuar në mënyrë kritike.

Kërcënime të shumta i kanë sjellë ato në prag të zhdukjes, duke përfshirë gjuetinë pa leje dhe ndryshimet klimatike.

Të vegjlit e rinocerontëve shpesh tregtohet ilegalisht për mjekësinë tradicionale kineze.

Indonezia është gjithashtu në garë për të shpëtuar një specie tjetër të rrezikuar në mënyrë kritike – rinocerontin Javan.

Dikur numëroheshin në mijëra në të gjithë Azinë Juglindore, më pak se 80 janë të gjallë sot, kryesisht në një park kombëtar në ishullin kryesor të Indonezisë, Java.