Lik Truss, kryeministrja e re e Britanisë: Disa fakte që duhet të dini për të

Liz Truss, 47 vjeç lindur në Oxford është zgjedhur kryeministre e Britanisë, duke shënuar fundin e një fushate të hidhur verore dhe kulmin e karrierës së saj politike, të shoqëruar me një ngjitje shumë të shpejtë në nivelet më të larta të politikës britanike.

Truss mposhti gjashtë rivalë në një seri votash të balotazhit midis anëtarëve konservatorë të Parlamentit (deputetë) dhe mundi ish-shefin e Thesarit Rishi Sunak në një votim mes 172,000 anëtarëve të partisë Konservatore, të cilët përfaqësojnë më pak se 1% të popullsisë së vendit.

Që nga hyrja në Parlament në vitin 2010, Truss ka ngjitur me shpejtësi shkallët politike dhe ka mbajtur një sërë postesh në kabinet nën udhëheqësit e mëparshëm si David Cameron, Theresa May dhe Boris Johnson, duke përfshirë rolin e saj aktual të ministres së Jashtme.

Në gjurmët e fushatës, Truss u zotua se do bënte ndryshime gjithëpërfshirëse ekonomike nëse zgjidhet, duke përfshirë uljen e taksave dhe heqjen e taksave të energjisë, dhe ka përjashtuar taksat e reja ose përdorimin e “prospekteve” për të adresuar krizën e kostos së jetesës.

Sunak ka akuzuar Truss-in se i është shmangur shqyrtimit të planeve të saj tatimore, të cilat ai pretendon se janë jorealiste dhe do të nxisin inflacion të mëtejshëm.

Si pjesë e detyrave të saj ceremoniale, Mbretëresha do të emërojë kryeministren e ardhshme në Balmoral. Truss nuk ka qenë gjithmonë një konservatore, në të kaluarën ajo ishte anëtare me letra e Liberal Demokratëve, një parti opozitare e qendrës së majtë.

Truss ishte presidente e Liberal Demokratëve të Universitetit të Oksfordit kur studionte politikë, filozofi dhe ekonomi dhe ajo foli në favor të shfuqizimit të monarkisë në konferencën e partisë në 1994.

Dy vjet më vonë, Truss ndryshoi dhe u bashkua me Partinë Konservatore. Truss gjithashtu u kthye nga Brexit, duke u bërë një mbështetëse e vendosur pasi fillimisht bëri fushatë për qëndrimin e vendit në BE.

Orientimi i Truss për pozicionet kyçe politike me kalimin e kohës ka bërë që vëzhgues të shumtë të pyesin nëse bindjet e saj ndryshojnë sinqerisht apo nëse janë thjesht bindje që ndryshojnë si të jetë më e përshtatshme për atë kohë.

*Tibo News