Ky lloj lakuriqi i natës mund të jetë kura e kancerit tek njerëzit

Lakuriqët e natës mund të kenë të dhëna jetike për të mposhtur kancerin, ka zbuluar një studim.

Hulumtimet tregojnë se evolucioni i shpejtë në këto krijesa mund të shpjegojë aftësinë e tyre për të pritur dhe mbijetuar infeksionet si dhe për të shmangur kancerin.

Shkencëtarët, duke shkruar për revistën Genome Biology and Evolution, studiuan lakuriqin e frutave xhamajkane dhe lakuriqin mustaqe mezoamerikan.

Ata krahasuan sekuencën e tyre gjenetike me një koleksion të larmishëm lakuriqësh dhe gjitarësh të tjerë.

Ekipi gjeti një sërë përshtatjesh gjenetike të dukshme te lakuriqët e natës duke përfshirë 46 që ishin të lidhura me kancerin.

Armin Scheben, nga Cold Spring Harbor Laboratory në SHBA, tha: “Duke gjeneruar këto gjenoma të reja të lakuriqëve të natës dhe duke i krahasuar me gjitarët e tjerë, ne vazhdojmë të gjejmë përshtatje të reja të jashtëzakonshme në gjenet antivirale dhe antikancerogjene”.

“Këto studime janë hapi i parë drejt përkthimit të kërkimeve mbi biologjinë unike të lakuriqëve të natës në njohuri të rëndësishme për trajtimin e sëmundjeve, si kanceri, te njerëzit.”

*Tibo News