Ky është vendi më i palumtur në Europë

Mund të jetë e njohur për turistët falë vendpushimeve të skive me birrë 1,17 £, por kjo nuk mjafton për t’i bërë bullgarët të buzëqeshin.

Vendi ballkanik i Bullgarisë është cilësuar si më i palumturi në të gjithë Evropën në një sondazh që analizoi nivelet e kënaqësisë nga jeta në të gjithë kontinentin.

Gjatë një viti, Eurostat u kërkoi evropianëve të vlerësonin kënaqësinë e tyre me jetën në një shkallë nga 0 (shumë i pakënaqur) në 10 (shumë i kënaqur), duke gjetur se, me përjashtim të Bullgarisë, nivelet mesatare ishin më të larta se 6.

I famshëm për burimet e tij të nxehta dhe plazhet mahnitëse të Detit të Zi, këto atribute mjerisht nuk ishin të mjaftueshme për të rritur nivelin e lumturisë midis vendasve, me bullgarët që e renditin kënaqësinë e tyre nga jeta në vetëm 5.6 nga 10.

Megjithatë, nuk është gjithçka e zymtë. Në Bullgari mund të gjesh shumë gëzim. Një vend me një histori të pasur, është i njohur për manastiret, malet dhe madje edhe verën e tij.

Kryeqyteti, Sofja, krenohet me monumentet që përfshijnë më shumë se 2000 vjet histori, duke përfshirë pushtimin grek, romak, osman dhe sovjetik, dhe ndodhet në këmbët e malit magjepsës Vitosha.

Të dhënat e vitit 2022 u nxorën në nëntor 2023 dhe më pas u publikuan nga Komisioni Evropian.

Ku është vendi më i lumtur në Evropë në vitin 2023?

Në anën tjetër të spektrit, Austria, e njohur për pistat e saj mahnitëse të skive, muzikën klasike dhe Ëiener Schnitzel, doli në vend të parë me një mesatare prej 7.9.

Polonia, Rumania dhe Finlanda pasuan afër me 7.7, me nivelet më të ulëta të raportuara në Bullgari (5.6), Gjermani (6.5) dhe Greqi (6.7).

Të dhënat sugjeruan se disa vende që ishin lidhur më parë me ‘nivele të ulëta të të ardhurave’, duke përfshirë Rumaninë dhe Poloninë, renditeshin në mesin e atyre me nivelet më të larta të kënaqësisë – që, sipas raportit, përfaqëson ‘kompleksitetin e marrëdhënies dhe mirëqenien ekonomike.’

Ai shtoi se faktorët ndikues mund të përfshijnë moshën, nivelin e arsimimit, gjendjen familjare dhe financiare, me të rinjtë (të moshës 16-29 vjeç) që demonstrojnë një kënaqësi më të lartë nga jeta krahasuar me moshën mbi 65 vjeç.

Megjithatë, kjo ishte e kundërta në vende si Danimarka, Suedia, Irlanda, Holanda, Luksemburgu dhe Finlanda.

Diku tjetër, një sondazh i fundit nga Rightmove anketoi 26,000 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar mbi 13 ‘masa të lumturisë’. Duke vepruar kështu, zbuloi se Hillingdon, Londra Perëndimore, ishte vendi më i pakënaqur për të jetuar në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar.

Në vendin e 213-të, bashkia shënoi pikët më të ulëta në matjet e lumturisë, duke përfshirë “Ndihem krenar për zonën ku jetoj”, “natyrën dhe hapësirat e gjelbra”, “aktivitetet artistike dhe kulturore” dhe “Ndjej ndjenjën e përkatësisë”.

Eurostat’s ranking of the EU’s happiest countries in 2023:

 1. Austria
 2. Poland, Romania, Finland
 3. Belgium, Netherlands
 4. Denmark, Slovenia
 5. Czech Republic, Ireland, Malta, Sweden
 6. Estonia, Italy, Cyprus, Luxembourg
 7. Spain, Lithuania
 8. France, Portugal, Slovakia
 9. Hungary
 10. Croatia, Latvia
 11. Greece
 12. Germany
 13. Bulgaria.