Ky është vendi evropian ku njerëzit jetojnë më gjatë

Vlerësimet e jetëgjatësisë janë një mjet kyç për monitorimin e mirëqenies shoqërore, por këto prirje janë gjithashtu thelbësore për zhvillimin e politikave qeveritare për të ndihmuar vendet të luftojnë popullsinë në plakje.

Në të gjithë Bashkimin Evropian, njerëzit jetojnë më gjatë, me jetëgjatësinë mesatare më të gjatë në Spanjë.

Vlerësimet e jetëgjatësisë janë një mjet kyç për monitorimin e mirëqenies shoqërore, por këto prirje janë gjithashtu thelbësore për zhvillimin e politikave qeveritare për të ndihmuar vendet të luftojnë popullsinë në plakje.

Franca, për shembull, përballet me sfidën e një popullsie në plakje dhe tendosjen që rezulton në sistemin e sigurimeve shoqërore.

Për të përballuar këtë sfidë, qeveria franceze vendosi së fundmi të prezantojë një sërë reformash, pavarësisht kundërshtimit të fortë, që synojnë rritjen e moshës së pensionit dhe inkurajimin e individëve për të punuar më gjatë.

Megjithatë, Franca nuk është e vetmja që po përballet me procesin e plakjes së popullsisë dhe nuk janë pikërisht ato që arrijnë jetëgjatësinë më të gjatë. Në të gjithë BE-në, treguesit e jetëgjatësisë janë rritur në mënyrë të vazhdueshme për disa dekada.

Ku jetojnë njerëzit më gjatë?

Vendi me jetëgjatësinë më të lartë është Spanja, me një mesatare prej 83.3 vjet, e ndjekur nga Suedia (83.1 vjet), Luksemburgu dhe Italia (të dyja 82.7 vjet), shkruan Euronews.

Jetëgjatësia më e ulët parashikohet në Bullgari (71.4 vjet), Rumani (72.8 vjet) dhe Letoni (73.1 vjet).