Ky është një gabim i zakonshëm që i bën njerëzit të plaken më shpejt

Gjumi i dobët është gabimi numër një që ju bën të plakeni më shpejt, thotë një ekspert i jetëgjatësisë.

Dr. Neil Polvin, një doktor i mjekësisë rigjeneruese në Nju Jork, pohon se gjumi i parregullt mund t’ju bëjë të dukeni më të vjetër se vitet tuaja.

Shumë njerëz flenë më pak se sasia e rekomanduar për shkak të presioneve të jetës moderne, punës dhe shoqërimit. Por mund të shkaktojë efekte shkatërruese në trupin tuaj – duke përfshirë përshpejtimin e plakjes.

“Bazuar në përvojën time, kam zbuluar se gjumi me cilësi të dobët është gabimi numër një që ju bën të plakeni më shpejt. Në jetën tonë me ritme të shpejta, gjumi shpesh sakrifikohet, qoftë me zgjedhje apo me nevojë. Gjithnjë e më shumë prova tregojnë se gjumi cilësor është çelësi i një jete të shëndetshme. Kur flemë, trupi shërohet vetë. “Fjetja 7 deri në 8 orë në natë ndihmon në përmirësimin e shëndetit të qelizave dhe indeve, funksionin kognitiv, imunitetin, nivelet e energjisë dhe metabolizmin”, shton ai.

Ekspertët rekomandojnë të paktën 7 deri në 9 orë gjumë çdo natë, megjithëse disa njerëz natyrisht flenë më shumë se të tjerët. Adoleshentët, fëmijët dhe foshnjat kanë nevojë për më shumë gjumë, sepse ata janë ende në rritje, dhe të porsalindurit kanë nevojë për 8 deri në 16 orë në ditë.

Doktoresha Polvin thotë se mungesa e gjumit në moshë madhore mund të shkaktojë plakjen e lëkurës më shpejt, duke rezultuar në rrudha. Kolagjeni dhe elastina janë dy proteina që ndihmojnë në mbajtjen e lëkurës të fortë dhe të shëndoshë ndërsa plakemi.

Megjithatë, hulumtimi i publikuar në Clinical and Experimental Dermatology tregon se mungesa e gjumit mund të zvogëlojë cilësinë dhe forcën e të dy proteinave, duke çuar në rrudha dhe rënie.

Mungesa e gjumit mund të rrisë gjithashtu rrezikun e rënies njohëse, humbjes së kujtesës. Mund të dëmtojë gjithashtu sistemin imunitar të trupit tuaj, duke dobësuar aftësinë tuaj për të luftuar sëmundjet.