Kush është Javier Milei, presidenti i zgjedhur i Argjentinës

Grupet e tij të fansave e quajnë atë “i çmendur” dhe “parukë” për shkak të egërsisë së tij dhe pastrimit të parregullt të flokëve, ndërsa i referohet vetes si “luan”. Ai mendon se edukimi seksual është një komplot marksist për të shkatërruar familjen, i sheh mastifët e tij të klonuar si “fëmijët e tij me katër putra”, dhe ka ngritur mundësinë që njerëzit të lejohen të shesin organet e tyre vitale. Ai është Javier Milei, presidenti i ri i Argjentinës.

Disa vite më parë, Milei ishte një drejtues televiziv, të cilin prenotuesit e donin, sepse mashtrimet e tij kundër shpenzimeve qeveritare dhe klasës politike në pushtet, rritën vlerësimet. Në atë kohë, dhe deri vetëm disa muaj më parë, vështirë se ndonjë ekspert politik besonte se ai kishte një mundësi reale për t’u bërë president i ekonomisë së dytë më të madhe të Amerikës së Jugut.

Por Milei, një ekonomist 53-vjeçar, ka tronditur establishmentin politik të Argjentinës dhe është futur në atë që ka qenë prej kohësh efektivisht, një sistem dypartiak duke grumbulluar një mbështetje të madhe me recetat e tij të masave drastike për të frenuar inflacionin në rritje, dhe duke u zotuar kundër zvarritjes së socializmit në shoqëri.