Kurseni para dhe shmangni vonesat: Cilat janë ditët më të mira për të rezervuar fluturimin?

Raporti nga faqja e udhëtimit Expedia zbuloi se përgatitja shumë mirë dhe rezervimi i fluturimit tuaj shumë përpara mund t’ju kushtojë para.

Kursimi i kohës dhe parave janë ndër shqetësimet tona më të mëdha të udhëtimit. Nga shmangia e vonesave deri te sigurimi që marrim ofertën më të mirë për biletat, mund të jetë një përvojë stresuese.

Cila është dita më e mirë për të rezervuar fluturimin tuaj? Kur është dita më e lirë për të udhëtuar? Dhe a mund t’i rregulloni planet tuaja në mënyrë që të ketë shanset më të ulëta për t’u përballur me përçarje?

Faqja e udhëtimeve në internet Expedia sapo u është përgjigjur këtyre pyetjeve me hakimet më të mira të udhëtimit ajror për vitin 2024. Raporti u krijua duke përdorur miliona të dhëna nga Korporata e Raportimit të Airlines, një bazë të dhënash që regjistron shitjet e biletave nga qindra linja ajrore në mbarë botën.

Ai ofron këshilla se kur të rezervoni, datat më të lira dhe kohën më të mirë për të udhëtuar nëse dëshironi të shmangni ndërprerjet. Në varësi të vendit ku po shkoni, rezervimi i fluturimeve tuaja në një kohë të caktuar mund t’ju kursejë para.

Por përgatitja shumë mirë për udhëtime të gjata mund t’ju kushtojë. Rreth dy deri në katër javë para nisjes suaj është koha për ofertat më të mira për biletat ndërkombëtare.

Blerja e tyre të dielën mund të ulë gjithashtu koston e udhëtimit tuaj, ndërsa të premtet dhe të shtunat janë disa nga ditët më të shtrenjta për të rezervuar.

Për fluturimet e brendshme, mund t’ju duhet të përgatiteni pak më përpara. Biletat janë përgjithësisht më të lira rreth tre muaj përpara datës së synuar të udhëtimit dhe rriten me afrimin e datës së nisjes.

Kur zgjidhni se cilën ditë do të udhëtoni, disa gjithashtu priren të jenë më të lira se të tjerat.

Të premtet janë përgjithësisht ditët më pak të shtrenjta për të udhëtuar ndërkombëtarisht. Mund të kurseni rreth 20 për qind në çmimin e biletës. Për fluturimet e brendshme, një fluturim i së shtunës është shpesh opsioni me kosto më të ulët. Kur është koha më e mirë për të udhëtuar për të shmangur vonesat dhe anulimet?

Më shumë se një e treta e njerëzve të anketuar në Gjermani thanë se ndiheshin të stresuar edhe vetëm duke kërkuar një marrëveshje të mirë fluturimi, e lëre më të mendonin për komplikimet e udhëtimit.

Por një nga shqetësimet më të mëdha mes udhëtarëve këtë vit është kërcënimi i vonesave dhe anulimeve, sipas sondazheve të Expedia. 65 për qind e njerëzve në Francë thanë se ishte stresi i tyre numër një i udhëtimit – madje më shumë se humbja e një fëmije ose shoqëruesi në aeroport.

Pra, si mund t’i shmangni? Përgjigja është të udhëtoni herët gjatë ditës.

Udhëtimet ndërmjet orës 3 të mëngjesit dhe 9 të mëngjesit përballen me më pak ndërprerje, sipas Expedia. Nëse ju urreni të udhëtoni herët dhe përfundoni duke zgjedhur një fluturim pas orës 15:00, ka një shans shumë më të lartë që ai të anulohet.

Çuditërisht, udhëtimi gjatë muajve të pikut të verës si qershori dhe korriku mund të nënkuptojë gjithashtu se keni më shumë gjasa të përballeni me vonesa. Fluturimet jashtë sezonit janë jo vetëm më të lira, por edhe më pak gjasa për t’u vonuar ose anuluar.

Ndërprerja është ulur ndjeshëm krahasuar me vitin e kaluar, megjithatë. Kohëzgjatja mesatare e vonesës aktualisht qëndron në rreth 44 minuta në vend të 239 minutave me të cilat u përballën pasagjerët në vitin 2022 sipas Expedia.

Ndërsa i gjithë ky informacion mund t’ju ndihmojë të kurseni para, kostoja e një fluturimi është më pak e paqëndrueshme se sa ka qenë në vitet e mëparshme, thotë Expedia.

Fluturimet ndërkombëtare në veçanti janë stabilizuar, që do të thotë se nuk keni nevojë të planifikoni shumë përpara për të marrë marrëveshjen më të mirë. Dhe faktorë të ndryshëm mund të përcaktojnë tarifat në linjat ajrore të ndryshme, kështu që këto mashtrime të udhëtimit ajror nuk janë një grup rregullash të ngurtë për t’u ndjekur.

Monitorimi i çmimeve të biletave për linjën ajrore me të cilën dëshironi të udhëtoni mund të jetë alternativa më e mirë. Përdorimi i një gjurmuesi të biletave ajrore, si ai i Expedia, Kayak ose Skyscanner, do t’ju ndihmojë të mbani gjurmët e tarifave ndërsa ato rriten dhe ulen.

Edhe kur përdorni këto mjete, ia vlen të kontrolloni se sa do të kushtonin nëse i rezervoni direkt me linjën ajrore, pasi kjo mund të jetë në të vërtetë zgjidhja më e mirë.