Kur nisi ndërrimi i baterive të makinave elektrike?

Ju është dashur të ndërroni baterinë e vjetër me një re, por kurrë se keni menduar se shkëmbimi i baterive nisi para viteve 1900.

Sipas historianit industrial David A. Kirsch eksperimentet e para me shkëmbimin e baterive në makinat elektrike datojnë në Epokën e Artë të Amerikës në fund të viteve 1890.

Këto janë etapat kohore në zhvillimin e shkëmbimit të baterive:

1896: Pionierët e automjeteve e konsiderojnë shkëmbimin e baterive të varfëruara me ato të freskëta si një mënyrë për të zgjeruar gamën e funksionimit të automjeteve elektrike të hershme, nga tramvajet deri te kamionët e dërgesave.

1912: General Electric Co bashkohet me partnerët lokalë në Connecticut për të nisur një “shërbim baterie” që u mundëson pronarëve të automjeteve elektrike të shkëmbejnë bateritë për një tarifë modeste mujore dhe një tarifë të ndryshueshme për milje. Shërbime të tjera të ngjashme shfaqen në qytetet e mëdha. Ndërrimet gjysmë të mekanizuara zgjasin vetëm tre minuta në disa stacione

1924: Kërkesa në rënie për automjete elektrike dhe mungesa e interesit për standardizimin e baterive në mbarë industrinë pengon zhvillimin e mëtejshëm të shkëmbimit të baterive të automjeteve elektrike për më shumë se 80 vjet.

2007: Fillimi i Silicon Valley Better Place zhvillon një proces “ndërrimi të baterive” dhe nënshkruan Renault-Nissan për projekte pilot në disa vende.

2008: Lojërat Olimpike të Pekinit shfaqin një flotë prej 50 autobusësh elektrikë me bateri të ndërrueshme.

2010: Better Place ftohet të takohet me zyrtarë të China Grid në pronësi të shtetit për të diskutuar mbi shkëmbimin e baterive.

2013: Tesla ofron një shërbim të kufizuar të ndërrimit të baterive për Modelin e ri S, i cili u projektua që në fillim për të akomoduar bateritë e shkëmbyeshme. Procesi i shkëmbimit është i mundimshëm dhe programi pilot është tërhequr në heshtje në vitin 2015.

2014: Nio është themeluar në Kinë, me operacione satelitore në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë. Në vitin 2017, ajo shpall një plan për t’u ofruar klientëve opsionin e baterive të shkëmbyeshme, shërbim që ai fillon në vitin 2018.