Kur fëmijët dhe minjtë të sundojnë botën…

Mes ironisë, distopisë dhe disa parashikimeve të sakta?

Nga Italo Calvino

Në njëzet vjet, nëse jetoj, do të jem plak: nëse mendoj për jetën pas njëzet vjetësh, është e natyrshme që të pyes veten se cili do të jetë fati i të moshuarve. Mosha e vjetër sot është më e sigurt dhe më e rehatshme se dikur, e kam fjalën në kuptimin praktik, material – dhe do të jetë gjithmonë më shumë; por të vjetrat kanë gjithnjë e më pak rëndësi, “do të thotë” gjithnjë e më pak. Në komedinë e jetës njerëzore, plaku ishte një personazh i pashmangshëm: pozitiv ose negativ, mitik – magjik ose qesharak – i neveritshëm, prapëseprapë duhej të llogariteshe me të. Por tashmë sot ky personazh është larguar nga skena; ai nuk ka më vend në familje; shoqëria tenton ta dëbojë atë. Tashmë sot, në një pjesë të madhe të Amerikës dhe Evropës Perëndimore dhe Lindore, të moshuarve u janë caktuar territore të ndara gjeografikisht dhe shoqërisht nga pjesa tjetër e njerëzimit, “rezerva” pak a shumë të arta, zona të buta dhe të qeta, të banuara pothuajse ekskluzivisht nga pensionistë dhe mjekë. .

Ka të ngjarë që në të ardhmen, muri bllokues të zgjatet më shumë; ku askush nuk guxon të kalojë më në botën e të vjetërve, përveçse kur i vjen koha që të hyjë në të për të mos u kthyer më; dhe se imazhi i këtij lloji të jetës së përtejme tokësore, që del vazhdimisht në sipërfaqe dhe vazhdimisht i përzënë nga ndërgjegjet, është i ngarkuar me atribute të jashtëzakonshme, me fuqi dobiprurëse ose dëmtuese. Ndoshta atëherë do të kishte të rinj që, në rebelimin e tyre kundër botës së baballarëve të tyre, do të vinin të strehoheshin në tokat tabu të vendit të gjyshërve të tyre dhe do të humbnin gjurmët e tyre atje. Ata do të rishfaqeshin në bastisje të shpejta, të cilat do ta fusnin qytetin në ankth, të cilin të moshuarit do ta kishin përpunuar në vetminë e tyre soditëse dhe do t’ua kishin transmetuar të rinjve të arratisur përmes nismave misterioze.

Prandaj, reflektimi për të ardhmen e të moshuarve domosdoshmërisht na shtyn të pyesim veten për të ardhmen e të rinjve; në të vërtetë, të fëmijëve dhe atyre më të vegjël, sepse përvojat kolektive të jetës së fëmijërisë do të jenë vendimtare: ritet e inicimit që shënojnë hyrjen në shoqëri do të çohen përpara në vitet e para të jetës.

Gjatë njëzet viteve të ardhshme, jeta e fëmijërisë së hershme do të kalojë momentet më të vështira në historinë e njerëzimit. Imazhi i babait të fshirë prej kohësh, imazhi i nënës së zbehur (që vjen nga puna vetëm në mbrëmje), fëmijëria do të heqë qafe shumë mundësi për neurozë dhe do të fitojë të reja. Mund të ngushëllojmë veten duke menduar se, çfarëdo fëmijërie të ketë, kushdo që jeton në këtë epokë nuk do të shpëtojë nga neuroza dhe duke qenë se prindërit janë sigurisht të dy neurotikë, fëmija ka gjithçka për të fituar duke i parë sa më pak. Është e parashikueshme që neuroza e punës do të rritet tek meshkujt, ndërsa tek femrat – sapo të arrijnë të ndalojnë së menduari për punët e shtëpisë – do të ketë tendencë të ulet; për të cilat detyrat teknike dhe administrative do t’u besohen gjithnjë e më shumë grave; dhe kjo do të përgjithësojë shkëputjen e hershme të fëmijëve nga nënat e tyre.

Ku do të jenë fëmijët gjatë ditës? Çerdhe dhe kopshte? Rrjeti kopshteve të pajisura moderne do të mbetet thuajse i shkretë, sepse fëmijët nuk do të mund të shoqërohen as nga prindërit e tyre, tashmë të ngacmuar dhe të rraskapitur nga problemi i përditshëm i mbërritjes në vendin e punës dhe kthimit në shtëpi, as nga mjetet kolektive të transportit të cilët nuk do të mund të parkonin para shtëpive.

Sistemi i “lënies së fëmijëve tek një fqinj”, i praktikuar sot nga një numër i madh grash që punojnë, do të shtrihet deri në atë pikë sa në çdo banesë do të ketë gra të cilat, me një tarifë modeste, do të kujdesen për fëmijët dhe mungesa e hapësirave për t’i mbajtur brenda, do t’i lejojë ato të përhapen në tufa të mëdha në zonat publike, duke shkaktuar bllokime rrugësh dhe shkatërrim të supermarketeve. Ashtu si barinjtë që ndjekin një tufë kullote, bashkëshortet do të ndërhyjnë vetëm në rast nevoje ekstreme për të tentuar të frenojnë lëvizjet e tufës, e cila do të lëvizë sipas autonomisë dhe kokëfortësisë të paparashikueshme.

Fluksi i mjeteve (në çdo rast shumë i ngadaltë dhe i nënshtruar ndalimeve të vazhdueshme) do të detyrohet të ndalet sa herë që rruga pushtohet nga një mori foshnjash që mësojnë të ecin; do të shihni kamionë dhe autobusë që rrotullohen me rrotat e tyre dhe kthehen prapa të shtyrë nga një ngarkesë foshnjash.

Një forcë e pandalshme e natyrës, këto mori foshnjash do të bien si tufa karkalecash mbi mallrat e pambikëqyrur. Vetëm muzika do të jetë në gjendje të ndikojë në tufë, duke e tërhequr atë në një drejtim ose duke e larguar me tinguj të pakëndshëm.

Një sistem krejtësisht i ri mësimi, një univers i ri besimesh dhe imazhesh do të lindë në këto transhumenca të përditshme urbane, një gjuhë e re (do të ketë një shkrirje të parë midis valëve emigratore që konvergojnë në metropol nga të gjitha kontinentet), një mënyrë e re duke e të parit botën…

Vetëm një kafshë e zoologjisë së lashtë do të vazhdojë të imponojë imazhin e saj: miu. Sistemet gjithnjë e më vdekjeprurëse të shfarosjes së minjve do të kenë çuar në përzgjedhjen e një race minjsh rezistente ndaj çdo mjeti shfarosjeje, ndoshta të pavdekshëm, të cilët do të riprodhohen vazhdimisht duke luftuar me njeriun për zotërimin e metropolit. Lufta për mbijetesë mund të zhvillojë aftësi superiore mendore tek ata brejtës, të tilla si t’i lejojë ata të rrisin kafshë të tjera nën tokë dhe t’i përdorin ato në luftën kundër njeriut: gjarpërinjtë, krokodilët, oktapodët.

Ashtu si ulërima e ujqërve një herë e një kohë, njerëzit e mbyllur nëpër shtëpi do të dëgjojnë çdo natë me dridhje kërcitjen e miliona minjve që do të ngrihen më lart se zhurma e borive dhe raketave, duke premtuar se mbretëria e mundur e kafshëve do të ngrihet përsëri nga nëntoka.

*Tibo News