Kur është koha më e mirë për të pirë kafe?

Kafeja është një nga pijet më të njohura dhe të përdorshme në botë dhe përmban stimuluesin e quajtur kafeinë.

Ashtu si çdo gjë tjetër, konsumimi i saj ka anët negative dhe pozitive ndaj duhen pasur parasysh disa pika.

Më poshtë, ndër të tjera tregohet se kur është koha më e mirë për të pirë kafe, në mënyrë që të minimizojmë efektet jo te mira, dhe të shtojmë ato të tjerat.

 

Kortizoli është një hormon që mund të rrisë vigjilencën dhe fokusin.

Ai gjithashtu rregullon metabolizmin tuaj, përgjigjen e sistemit imunitar dhe presionin e gjakut.

Hormoni ndjek një ritëm specifik për ciklin tuaj gjumë-zgjim, me nivele të larta që arrijnë kulmin 30-45 minuta pas rritjes dhe ngadalë ulen gjatë pjesës tjetër të ditës.

Thënë kështu, është sugjeruar që koha më e mirë për të pirë kafe është nga mesi deri vonë në mëngjes kur niveli i kortizolit është më i ulët.

Për shumicën e njerëzve që zgjohen rreth orës 6:30 të mëngjesit, kjo kohë është midis orës 9:30 dhe 11:30 të mëngjesit.

 

Një arsye tjetër pse është sugjeruar shtyrja për më vonë e kafesë së mëngjesit është se kafeina mund të rrisë nivelet e kortizolit.

Nivelet e ngritura të kortizolit për periudha të gjata mund të dëmtojnë sistemin tuaj imunitar, duke shkaktuar probleme shëndetësore

Nëse jeni të gatshëm të ndryshoni ritualin tuaj të kafesë në mëngjes, mund të zbuloni se vonimi i marrjes së kafesë për disa orë mund t’ju japë më shumë energji.

 

Kafeina gjithashtu mund të shkaktojë probleme me gjumin dhe ankthin tek disa njerëz.

Efektet stimuluese të kafeinës nga kafeja zgjasin 3-5 orë, dhe në varësi të dallimeve individuale, rreth gjysma e totalit të kafeinës që konsumoni mbetet në trupin tuaj pas 5 orësh.

Konsumimi i kafesë shumë afër kohës së gjumit, si për shembull gjatë darkës, mund të shkaktojë probleme me gjumin.

Ndaj duhet pasur kujdes koha se kur vendosim të konsumojmë kafe, në varësi të aktiviteteve dhe nevojave individuale.