Kur duhet t’i mësoni fëmijët “për paratë”, sipas ekspertëve dhe si

Të dish se si dhe kur t’u mësosh fëmijëve për paratë dhe të identifikosh rëndësinë e parave që u nevojiten mund të jetë e ndërlikuar, por ekspertët thonë se është thelbësore për të ardhmen e tyre.

Prindërit shpesh nuk duan t’i shqetësojnë fëmijët e tyre dhe duan që ata të jenë edhe disi të shkujdesur, por të qenit të sigurt financiarisht dhe të shkolluar mund të jetë çelësi për t’u siguruar atyre një të ardhme të lumtur dhe të rehatshme. Në fund të fundit, rritja e besimit financiar të fëmijës suaj është thelbësore, thonë ekspertët.

“Të kesh përgjegjësi të mirë financiare është thelbësore për të qenë të suksesshëm në jetë, sepse aftësitë e menaxhimit dhe të kuptiarit për rëndësinë e parave ndikojnë në momente të rëndësishme, si martesa, gjetja e një pune ose blerja e një shtëpie,” tregon për CNBC Susan Hirshman, drejtore e menaxhimit të pasurisë në Schwab Wealth Advisory.

Punëdhënësit mund të kryejnë kontrolle krediti për të kontrolluar punonjësit për shembull, shpjegon ajo, dhe duke bërë blerje të mëdha si një shtëpi mund të ndikohet gjithashtu nga historia juaj me paranë. Krijimi i zakoneve të mira në fillim mund të ndihmojë në shmangien e çdo problemi të mëvonshëm, shton Hirshman.

“Rreziqe të tjera që fëmijët mund të bien viktimë nëse nuk janë të arsimuar financiarisht përfshijnë kurthe të mundshme borxhi si “blej tani paguaj më vonë”, pohon Seth Wunder, shefi i investimeve në Acorns.

Ndërsa Eric Landolt, kreu i këshillimit familjar dhe artit dhe koleksionit në UBS Global Wealth Management, e çon diskutimin një hap më tej.

“Shkathtësia financiare duhet të jetë një aftësi bazë, një aftësi bazë në kuptimin e të pëlqyerit, të lexuarit ose të shkruarit ose të bësh diçka në një mënyrë që duhet t’i sillet të gjithëve në çdo rrethanë,” thotë ai. Vendimet për para mund të kenë gjithashtu një ndikim më të gjerë në shoqëri në varësi të mënyrës se si shpenzohen dhe investohen, shtoi ai.

Kur t’u mësoni fëmijëve aftësitë për paratë

Është e qartë se sa e rëndësishme është biseda për paratë. Por kur është koha e duhur për të filluar diskutimet dhe mësimet me fëmijët? Ekspertët kanë mendime të ndryshme, por mund të jetë shumë më herët nga sa mendoni.

Wunder tha se gjashtë është mosha kur fëmijët fillojnë të jenë në gjendje të kuptojnë disa koncepte të parave.

“Kjo është mosha kur fëmijët kanë filluar të kuptojnë matematikën në shkollë dhe janë në gjendje të kuptojnë pasojat e ‘nëse ka ikur, ka ikur’ dhe të lënë mënjanë paratë për gjërat që i duan vërtet,” tha ai.

Në kohën kur fëmijët janë shtatë vjeç, shumë nga zakonet e tyre financiare janë formuar tashmë, shton ai, duke vënë në dukje se fëmijët janë të vetëdijshëm dhe janë kuriozë për paratë shumë më shpejt sesa mund të presin shumë prindër.

Hirshman sugjeron të filloni edhe më herët, midis tre dhe pesë. “Kjo është koha kur ata kanë aftësinë për të bërë zgjedhje dhe për të arsyetuar,” thotë ajo, duke shtuar se fillimi i thjeshtë dhe përparimi në kalimin e vlerave të parave nga prindërit është ideale.

Landolt mendon të mesmen, duke thënë se që në moshën pesë vjeçare është një kohë e mirë për të filluar, pasi fëmijët janë më të ndjeshëm ndaj mesazheve rreth vlerave familjare të përcjella nga prindërit ose gjyshërit. Ai rekomandon t’u mësoni fëmijëve pesë deri në tetë vjeç “gjëra shumë, shumë themelore”, si për shembull se paratë kanë vlerë dhe se si kanë ndikim zgjedhjet e bëra me to.

Për tetë deri në 12-vjeçarët temat mund të jenë më komplekse, beson Landolt. “Mund të flisni për lloje të ndryshme ose përdorimin e parave. Pra, mund të jetë kursim ose shpenzim, disa nga ato koncepte, ndërtimi kundrejt investimit.”

Ndërsa fëmijët bëhen adoleshentë, kështu midis 12 dhe 15 vjeç, atyre mund t’u jepet më shumë përgjegjësi, siç është menaxhimi i një buxheti të vogël, shpjegoi Landolt. Kjo përfshin koncepte si shpenzimi, kursimi dhe të kuptuarit sesi vendimet për të shpenzuar paratë mund të ndikojnë në sasinë e parave të mbetura më vonë, por më në brendësi dhe më shumë detaje, thotë ai. Ju gjithashtu mund të filloni të diskutoni vendime financiare në të gjithë familjen, si mbështetja e projekteve filantropike ose bamirësive në këtë moshë dhe marrja e mendimeve të fëmijëve për to, tha Landolt.

Në fund, 16 deri në 18-vjeçarët mund të mësojnë se si funksionojnë sistemi financiar dhe bankat, një temë që Landolt tha se gjithashtu do të zbërthehet shpesh në shkollë.

Mendoni për këtë kur flisni për para me fëmijët

Sa herë që vendosni të filloni të bisedoni për paratë me fëmijët tuaj, ka disa gjëra që ekspertët rekomandojnë t’i mbani parasysh.

Tri nga gjërat më të rëndësishme për t’u mbajtur mend janë të qenit i qëndrueshëm, të përqendroheni në veprime dhe të keni biseda të vazhdueshme, beson Hirschman.

“Ju mund t’i lini ata të bëjnë gabime të vogla dhe të mësueshme në mënyrë që ata të jenë në gjendje të mësojnë prej tyre,” tha ajo.

Një mënyrë për ta bërë këtë është duke u dhënë atyre një kompensim, vuri në dukje ajo. Wunder pajtohet me këtë sugjerim, duke shpjeguar se mund t’u mësojë fëmijëve buxhetimin, shpenzimin dhe kursimin e përgjegjshëm.

Sigurimi që bisedat janë të përshtatshme për moshën është gjithashtu thelbësore, ai tha.

“Mënyra se si e hapni temën me një gjashtëvjeçar do të jetë ndryshe nga një adoleshent, por të gjithë kanë temën e përbashkët për t’u mësuar fëmijëve ndryshimin midis nevojës dhe dëshirës,” shpjegoi Wunder.

Së fundmk dhe si për çdo gjë, prindërit që udhëheqin me shembull mund të kenë gjithashtu një ndikim të jashtëzakonshëm, beson Hirshman. “Është e rëndësishme që prindërit të praktikojnë atë që predikojnë dhe të përpiqen të mos japin mesazhe të përziera,” tha ajo.

Linku origjinal këtu.