Kujdesi për nipërit dhe mbesat ndikon pozitivisht në shëndetin mendor

Disa kërkime të kryera së fundi kanë treguar se të moshuarit do të ndihen më pak të vetmuar nëse i marrin nipërit e mbesat në këndin e lojërave ose herë pas here i marrin nga shkolla.

Shkencëtarët shqyrtuan 28 studime të mëparshme që përfshinin 191.652 të anketuar nga 21 vende mbi moshën 50-vjeç për të analizuar lidhjen midis ndjenjës së vetmisë dhe kujdesit të papaguar. Dhe është konstatuar se kujdesi i rregullt i fëmijëve të nipërve ka një efekt pozitiv në mirëqenien mendore. Ata mbi 60-vjeç që kujdeseshin për nipërit e mbesat e tyre për mesatarisht 12 orë në javë kishin 60% më pak gjasa të ndiheshin të vetmuar sesa ata që nuk kujdeseshin.

Kurse ata që kujdeseshin për një bashkëshort të sëmurë ndiheshin më të vetmuar. Autorët sugjerojnë se kujdesi për një partner mund të shkaktojë ndjenja të izolimit nëse nuk ka mbështetje nga anëtarët e tjerë të familjes ose një organizatë.

“Ne shohim gjetje të qarta se kujdesi për nipërit ka një efekt pozitiv, ndërsa kujdesi për një bashkëshort të sëmurë ka një efekt negativ në vetmi ” tha Samia Akhter-Khan nga Kolegji Mbretëror në Londër.

Hulumtimet kanë treguar se aktivitetet vullnetare gjithashtu kanë një efekt në një ndjenjë më të ulët të vetmisë.