Kujdes nga këto 5 manipulime të rrezikshme që mund të përdorin të tjerët me ju

Është e natyrshme që njerëzit të kenë edhe probleme. Ndonjëherë këto çështje rrjedhin nga emocionet ose lakmia. Një lloj problemi që mund të shfaqet në çdo lloj marrëdhënieje është manipulimi.

Çfarë është Manipulimi?

Manipulimi është ushtrimi i ndikimit të dëmshëm mbi të tjerët. Njerëzit që manipulojnë të tjerët sulmojnë anët e tyre mendore dhe emocionale për të marrë atë që duan. Personi që bën manipulimin, i quajtur manipulues, kërkon të krijojë një çekuilibër pushteti. Ata përfitojnë nga ju për të marrë fuqi, kontroll, përfitime dhe/ose privilegje. Manipulimi mund të ndodhë në marrëdhënie të ngushta ose rastësore, por ato janë më të zakonshme në marrëdhëniet e formuara ngushtë. Ai përfshin çdo përpjekje për të lëkundur emocionet e dikujt për t’i bërë ata të veprojnë ose të ndihen në një mënyrë të caktuar. Manipuluesit kanë truke të zakonshme që do të përdorin për t’ju bërë të ndiheni të paarsyeshëm dhe më shumë gjasa që t’i dorëzoheni kërkesave të tyre.

Llojet e manipulimit.

“Gaslighting” – Kjo lojë keqdashëse mendore përfshin manipulimin e dikujt për të vënë në dyshim gjendjen e tyre mendore, kujtesën ose perceptimin e realitetit.
Për shembull, “Gaslighter-i” mund të mohojë ngjarjet që kanë ndodhur në të vërtetë, të ndryshojë kuptimin e fjalëve të dikujt ose të shtrembërojë sjelljen e tij për ta bërë personin tjetër të ndihet i çmendur ose i pasigurt.

“Silent treatment” ose “Trajtim i heshtur” – Kjo lojë mendore përfshin injorimin ose largimin nga dikush pa shpjegim, duke i lënë ata të ndihen të shqetësuar, konfuzë ose fajtorë. Trajtimi i heshtur mund të jetë një formë ndëshkimi emocional ose një mënyrë për të fituar kontrollin mbi sjelljen ose emocionet e personit tjetër.

“Guilt Tripping” ose Hedhja e fajit – Kjo lojë e mendjes përfshin ta bësh dikë të ndihet përgjegjës për emocionet ose veprimet e dikujt tjetër, edhe nëse në fakt nuk është fajtor. Hedhësi i fajit mund të përdorë thirrje emocionale, të tilla si “Nëse vërtet më doje, do ta bëje këtë për mua” ose “Po më bën të ndihem keq”, për të marrë atë që duan.

“Blame shifting” ose Zhvendosja e fajit – Kjo lojë mendore përfshin zhvendosjen e përgjegjësisë për gabimet ose të metat e dikujt tek dikush tjetër. Fajësuesi mund të përdorë taktika si mohimi, justifikimi ose minimizimi për të shmangur marrjen e përgjegjësisë dhe për ta bërë personin tjetër të ndihet fajtor ose i turpëruar.

“Love bombing”ose Bombardimi me dashuri – Kjo lojë e mendjes përfshin mbulimin e dikujt me vëmendje, dashuri ose dhurata për të krijuar shpejt një lidhje të fortë emocionale. Bombarduesi i dashurisë mund të përdorë lajka, komplimente ose premtime për një të ardhme së bashku për të fituar mbi personin tjetër dhe për t’i bërë ata të ulin vigjilencën e tyre.

Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për këto lojëra mendore dhe të kuptoni kur dikush po përpiqet t’ju manipulojë ose kontrollojë. Vendosja e kufijve, komunikimi me vendosmëri dhe kërkimi i mbështetjes nga miqtë ose profesionistët e besuar mund t’ju ndihmojnë të mos bini pre e këtyre taktikave.