Kujdes ku bëni trajtimet: Si u infektuan me HIV tre gra në SHBA përmes ‘Vampire Facials’

Një raport i fundit mbi gratë që u infektuan me HIV pasi bënë trajtimin “Vampire Facial” ka ngritur pikëpyetje në lidhje me sigurinë e disa procedurave kozmetike.

Të paktën tre gra u infektuan në një qendër estetike në New Mexico në vitin 2018, sipas një raporti të Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) që tha se rastet hedhin dritë mbi mënyrat e reja që mund të përhapet infeksioni.

Ata besohet të jenë transmetimet e para të HIV-it në lidhje me një procedurë kozmetike të dokumentuar në SHBA.

Por çfarë është saktësisht një “Vampire Facial” dhe si u kontraktuan gratë me HIV? Dhe çfarë mund të bëjnë njerëzit për të mbrojtur veten nga infeksioni kur marrin trajtime kozmetike?

Këtu është një përmbledhje e asaj që ne dimë dhe çfarë rekomandojnë ekspertët:

Vampire Facial: 
Termi është një term kolokial për trajtimet e fytyrës me plazmë të pasur me trombocite – ose PRP.

Ai përfshin nxjerrjen e gjakut të një pacienti dhe më pas ndarjen e plazmës së pasur me trombocite prej tij duke përdorur një centrifugë. Plazma më pas injektohet përsëri në fytyrë përmes shpimeve të vogla me gjilpërë.

Procedura thuhet se ndihmon në riparimin e barrierës së lëkurës duke stimuluar prodhimin e kolagjenit dhe elastinës së re, të cilat mund të zvogëlojnë shfaqjen e rrudhave dhe shenjave të akneve.

Ka qenë rreth e rrotull për një kohë – ylli Kim Kardashian ndau një post-procedurë selfie në vitin 2013, ku fytyra e saj dukej e përgjakur.

Disa vite më vonë KIm Kardashian tha se nuk do ta bënte më trajtimin, duke shkruar në faqen e saj se procedura ishte “me të vërtetë e ashpër dhe e dhimbshme”.

Trajtimi mund të kushtojë diku nga 1,000 deri në 2,000 dollarë në një klinikë mjekësore të licencuar, sipas vlerësimeve nga ofruesit në internet.

Si u kontraktuan gratë e Nju Meksikos me HIV?

Në verën e vitit 2018, CDC u vu në dijeni për një grua amerikane, të moshës 40-50 vjeç, e cila rezultoi pozitive për HIV ndërsa ishte jashtë vendit.

Gruaja nuk raportoi asnjë histori të përdorimit të drogës me injeksion ose transfuzioneve të fundit të gjakut dhe nuk kishte kontakte seksuale të kohëve të fundit me dikë tjetër përveç partnerit të saj aktual.

Megjithatë, ajo raportoi se kishte bërë trajtimin në fillim të atij viti në një klinikë në New Mexico.

Një hetim i CDC te qendra – e cila gjithashtu ofronte shërbime të tjera injeksionesh, duke përfshirë Botox – më vonë zbuloi se ishte i palicencuar dhe se kishte “praktika të shumta të pasigurta të kontrollit të infeksionit”.

Kjo përfshinte “tuba gjaku të paetiketuar dhe injeksione mjekësore” që ruheshin në një frigorifer kuzhine pranë ushqimit, si dhe “shiringa të pambështjella” të shpërndara në sirtarë dhe në banak.

Disa nga shishet e gjakut treguan gjithashtu shenja të ripërdorimit dhe CDC kishte identifikuar të paktën një klient që kishte rezultuar pozitiv për HIV përpara se të vizitonte qendrën estetike.

A janë të sigurta procedurat kozmetike?

Ka pasur qindra studime dhe prova të publikuara mjekësore që sugjerojnë se trajtimet janë efektive për puçrra fytyre, ekzemë dhe kushte të tjera të lëkurës.

Shoqata Amerikane e Akademisë së Dermatologjisë thotë se vetë procedura, kur bëhet siç duhet, duket të jetë e sigurt si tek Vampire Facial……………………………………..

“Mund të keni pak dhimbje, mavijosje dhe ënjtje më pas”, thotë shoqata. “Këto priren të largohen brenda pak ditësh.”

Rreziku më i madh vjen nga mënyra se si trajtohet gjaku nga institucioni që ofron trajtimin.