Kryeqyteti indian vuan të nxehtin ekstrem, sa gradë shënoi termometri

Një valë e fortë e të nxehtit ka përfshirë Indinë Veriore me temperatura që arrijnë rekordin prej 49.2 gradë Celsius në pjesë të kryeqytetit Delhi.

Kjo është vala e pestë e të nxehtit në kryeqytetin indian që nga muaji mars. Autoritetet shëndetësore iu kanë kërkuar njerëzve që të marrin masa paraprake pasi temperaturat do të vijojnë të jenë të larta.

Zyrtarët paralajmërojnë se temperaturat e larta shkaktojnë probleme shëndetësore sërioze, sidomos për të moshuarit, foshnjat dhe personat me sëmundje kronike.

Shtetet e Himachal Pradesh, Haryana, Uttarakhand, Punjab dhe Bihar kanë dëshmuar veçanërisht në rritje të temperaturave në ditët e fundit, sipas departamentit të motit më Indi.

Valët e forta të të nxehtit kanë nxjerrë jashtë përdorimit miliona mjete jetese në Indinë veriore këtë verë.

Në fillim të këtij muaji, kryeministri Narendra Modi u kërkoi kryeministrave të shtetit të hartojnë plane për të zbutur ndikimin e nxehtësisë ekstreme pasi temperaturat u rritën më shpejt se zakonisht.

Ndërsa valët e të nxehtit janë të zakonshme në Indi, veçanërisht në maj dhe qershor, vera filloi në fillim të këtij viti me temperatura të larta që nga marsi, kur erdhi vala e parë e të nxehtit.

Temperaturat mesatare maksimale për këtë muaj ishin më të lartat në 122 vitet e fundit.

Fermerët thonë se rritjet e papritura të temperaturave kanë ndikuar në të korrat e tyre të grurit, një zhvillim që mund të ketë pasoja globale duke pasur parasysh ndërprerjet e furnizimit për shkak të luftës në Ukrainë.

Nxehtësia ka shkaktuar gjithashtu një rritje të kërkesës për energji, duke çuar në ndërprerje në shumë shtete dhe frikë nga mungesa e qymyrit. Ekziston gjithashtu rreziku për zjarret masive.

*Tibo News.