Koreano-Veriorët i shmangen censurës shtetërore në telefona

Sipas një raporti nga SHBA, disa individë në Korenë e Veriut me njohuri teknologjike po arrijnë të anashkalojnë kontrollet e rrepta të qeverisë mbi telefonat inteligjentë.

Pavarësisht se Koreja e Veriut po përshkallëzon përpjekjet për të ndaluar qytetarët që të shohin informacione që vijnë nga jashtë vendit.

“Shkalla e hakerimit duket ende e vogël, por ndryshimet e fundit në ligjin e Koresë së Veriut tregojnë se autoritetet kombëtare e shohin atë si një problem serioz,” tha Lumen, një organizatë jofitimprurëse me bazë në SHBA e themeluar për t’u siguruar koreano-veriorëve akses në informacione të pacensuruara.

Hulumtimi rrëzon supozimet se, të mbyllur nga interneti, koreano-veriorët nuk kishin njohuritë dhe mjetet për të qenë në gjendje të kryenin një sulm efektiv ndaj mekanizmave të kontrollit të informacionit shtetëror, përfundoi raporti.

Qëllimi i hakimit ishte të anashkalonte sigurinë e telefonit dhe të ishte në gjendje të instalonte aplikacione të ndryshme, filtra fotografish dhe skedarë mediash që përndryshe nuk do të lejoheshin.

Programi Trace Viewer i përdorur nga Korea e Veriut

Raporti tha se vlera e rishitjes së një telefoni mund të rritet gjithashtu duke aksesuar dhe fshirë pamjet e ekranit të marra automatikisht me Trace Viewer.

Një aplikacion në çdo telefon inteligjent të Koresë së Veriut që merr pamje të rastësishme të ekranit dhe i mbyll ato larg nga përdoruesi, në përpjekje për të larguar aktivitetet e paligjshme.

Koreja e Veriut gjithashtu çaktivizoi aksesin në pajisjet Wi-Fi në pajisje.