Kompanitë teknologjike përballen me sfidë të re klimatike

Kompanitë teknologjike dhe financiare që udhëheqin përpjekjet për të ulur ndotjen e planetit Tokë po gjejnë një sfidë të në distancë.

Disa kompani kanë filluar të numërojnë se çfarë ndodh kur punonjësit ndezin kompjuterët në shtëpi, ndezin furrat e gazit dhe injorojnë kampuset e korporatave më efikase në botë.

Rezulton se strukturat e shtëpive të popullarizuara nga pandemia po gërryejnë disa nga përfitimet klimatike.

“Emetimet nuk u larguan,” tha Amanda von Almen, drejtuese e reduktimit të emetimeve në Salesforce.com. “Ata thjesht u zhvendosën në një zonë tjetër.”

Ndërsa ka përfitime për klimën nga miliona punonjës që nuk udhëtojnë, kur punojnë nga shtëpia, gjetjet nënvizojnë se puna në distancë nuk është një zgjidhje e thjeshtë për uljen e emetimeve të korporatave.

“Punimi në distancë nuk ka sjellë përfitimet mjedisore që disa njerëz prisnin,” tha Steve Sorrell, profesor i politikës energjetike në Universitetin e Sussex-it. “Por ata ndoshta duhet t’i kishin kushtuar më shumë vëmendje dekadave të punës në këtë fushë që sugjerojnë se ndikimet mjedisore mund të jenë më pak se sa pritej.”

Salesforce zbuloi se puna në distancë ka ulur emetimet me 29% për punonjësit, ndërsa menaxheri i fondeve me bazë në Boston Fidelity Investments Inc zbuloi se kalimi në punë kryesisht në distancë fshiu 87% të shkurtimeve të emetimeve të tij në 2020.

Facebook, tani Meta Platforms, llogariti se punonjësit përmes udhëtimeve dhe punës në distancë prodhonin më shumë se një ton dioksid karboni për person në vitin 2020, nga 2 ton një vit më parë.

Dhe madje edhe kompanitë që vlerësojnë prodhimin nga shtëpitë janë të ndara se çfarë të bëjnë për këtë. Për të respektuar zotimin e saj për të operuar me energji 100% të rinovueshme, Meta ka blerë mjaftueshëm kredi për energjinë e rinovueshme për t’u përshtatur me përdorimin e punëtorëve në distancë, por nuk po kompenson gazin natyror nga zyrat e shtëpisë.

Salesforce dhe Google e Alphabet  përjashtuan energjinë elektrike të zyrës në shtëpi nga objektivat e tyre 100%. Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë ka paralajmëruar se emetimet mund të rriten pasi kompanitë vazhdojnë të fuqizojnë zyrat tradicionale për të ofruar fleksibilitet dhe disa punëtorë marrin udhëtime më të shpeshta.