Kompania kineze e dronëve nuk do prodhojë më në Rusi dhe Ukrainë

Prodhuesi i dronëve DJI Technology do të pezullojë përkohësisht biznesin në Rusi dhe Ukrainë.

Firma kineze tha se masa për të ndaluar përdorimin e produkteve të saj në luftime.

DJI është firma e parë e madhe kineze që ndalon shitjet në Rusi për shkak të konfliktit të saj me Ukrainën.

Zyrtarët në Kiev kanë akuzuar se DJI për rrjedhje të të dhënave për ushtrinë e vendit në Rusi.

Prodhuesi i dronëve i ka quajtur akuzat “krejtësisht të rreme”.

Firmat kineze kanë qëndruar kryesisht në Rusi që nga fillimi i luftimeve.

Pekini gjithashtu nuk e ka kritikuar Moskën.

Kjo është në kontrast të fortë me shumë qeveri dhe kompani perëndimore.

DJI është prodhuesi më i madh në botë i dronëve të konsumit industrial.

Ajo tha në një deklaratë se ishte kundër përdorimit të dronëve të saj që “shkaktojnë dëm”.

Muajin e kaluar, një zëdhënës i kompanisë tha se DJI ishte në dijeni të pamjeve në internet që sugjeronin se ushtria ruse po përdorte produktet e saj.

Por ajo tha se nuk ishte në gjendje ta konfirmonte këtë dhe kompania nuk kishte kontroll mbi përdorimin e produkteve të saj.

Droni është bërë shumë popullor në Ukrainë, sidomos ai truk “Bayraktar”, i cili është duke u përdorur edhe në tekstet e këngëve.