Kompania ‘Bavaria Nordic’ do të rrisë kapacitetet për vaksinën e lisë së majmunit

‘Bavarian Nordic’, prodhuesi i të vetmes vaksinë të aprovuar kundër lisë së majmunit, tha se po eksploronte qëndrueshmërinë e përdorimit të dozave teknikisht të skaduara për të ndihmuar në kapërcimin e një hendeku në rritje midis kërkesës dhe ofertës për shkak të shpërthimit aktual.

CEO i kompanisë, Paul Chaplin tha se kërkesa globale për vaksinën “po tejkalon aftësinë tonë për të prodhuar dhe mbajtur më shumë doza vaksinash”.

Më shumë se 40,000 raste të konfirmuara të lisë së majmunëve, duke përfshirë një pjesë të vogël të vdekjeve, në mbi 80 vende ku virusi nuk është endemik janë raportuar që nga fillimi i majit. Rreth një e treta e numrit aktual të rasteve globale është në Shtetet e Bashkuara.

Organizata Botërore e Shëndetësisë e ka etiketuar shpërthimin një emergjencë shëndetësore globale, ndërsa furnizimi i pakët i vaksinës ka nxitur disa vende të zgjerojnë dozat, me rezultate kryesisht të panjohura, për të shfrytëzuar sa më shumë stoqet ekzistuese.

Një mënyrë për të adresuar këtë problem është vlerësimi nëse miliona doza të dorëzuara në Shtetet e Bashkuara në vitet e mëparshme që kanë skaduar teknikisht janë ende të përdorshme.

Nga testimi i kryer deri më tani, afërsisht gjysmë milioni doza kanë ende jetëgjatësi, tha Chaplin, duke shtuar se vendimi për të përdorur doza të tilla në fund të fundit varet nga rregullatorët amerikanë.

Ndërkohë, rregullatorët e SHBA-së, Bashkimit Evropian dhe Britanisë kanë mbështetur ndryshimin e mënyrës së administrimit të vaksinës duke injektuar një sasi më të vogël të vaksinës në mënyrë intradermale (midis shtresave të lëkurës), e cila rrit deri në 5 herë dozat.

Rregullatorët e kanë justifikuar këtë qasje në bazë të një studimi që përfshin më shumë se 500 të rritur, i cili krahasoi ndikimin e vaksinës së dhënë ose në mënyrë intradermale, si dy doza të dhëna rreth një muaj larg njëra-tjetrës.

Ata që morën injeksionin intradermal morën një të pestën e dozës, por prodhuan nivele të ngjashme të antitrupave si ata që morën dozën origjinale, sipas të dhënave.

Chaplin ngriti dyshime për sigurinë e kësaj qasjeje të ashtuquajtur doza e pjesshme, duke përmendur prova nga i njëjti studim që tregoi se administrimi intradermal mund të rezultojë në rritje të reaksioneve lokale në krahasim me metodën origjinale, diçka që rregullatorët e kanë vënë në dukje gjithashtu.

Studimi tregoi se administrimi intradermal parandaloi rreth një të pestën e pjesëmarrësve që të merrnin vaksinën e dytë.

Për momentin, ‘Bavarian Nordic’ nuk po jep doza vaksinash me ritmin që kanë kërkuar vendet, por kompania pret të zbulojë partneritete të tjera prodhuese në javët e ardhshme, sipas Chaplin.

“Ne jemi duke u përgatitur për të zgjeruar kapacitetin prodhues për të ofruar atë kërkesë sa më shpejt që të mundemi.”

Ditë më parë, kompania tha se kishte nënshkruar me Grand River Aseptic me bazë në Michigan për të zgjeruar aftësinë e saj për të ofruar doza të gatshme dhe të mërkurën tha se objekti i saj ishte rihapur me kapacitet të zgjeruar.

Së bashku, ‘Bavarian Nordic’ pret të japë afërsisht katër milionë doza vaksinash deri në fund të vitit, duke përdorur doza që janë prodhuar rishtazi që nga maji, tha Chaplin.

Sipas një raporti të deklaratave të qeverisë, ka 1.5 milionë shishe vaksine që janë administruar ose aktualisht janë në dispozicion në 10 vendet më të prekura, të cilat përbëjnë gati 90% të të gjitha rasteve. Shumica dërrmuese e dozave janë në Shtetet e Bashkuara.

OBSH vlerëson se 10 milionë doza do të nevojiten globalisht për të mbrojtur njerëzit në rrezik më të lartë, me fokus aktual në disa burra që kryejnë marrëdhënie seksuale me burra dhe kontakte të njerëzve të infektuar.

‘Bavarian Nordic’, e cila e ka rritur perspektivën e saj për vitin 2022 gjashtë herë që nga fillimi i shpërthimit në maj, tha se shitjet e vaksinës së saj kundër lisë së majmunit, të quajtura ndryshe Jynneos, Imvanex dhe Imvamune në varësi të gjeografisë, arritën në 117 milionë korona daneze (15.65 milionë dollarë) në tremujorin e dytë.

 

*TiboNews