Koha e frutave të pyllit, më të mirat për trurin

Kur dëshironi të mbani mendjen tuaj të mprehtë dhe të shëndetshme, ka disa ushqime që mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve dhe potencialisht në parandalimin e humbjes së kujtesës. Sipas studimeve, njerëzit që hanë peshk një herë në javë ishin më mirë në testet e kujtesës. Shkencëtarët kanë arritur të bëjnë lidhjen e zarzavateve me një rrezik të zvogëluar të demencës dhe një gotë verë mund të përmirësojë rrjedhën e gjakut dhe të parandalojë goditjet në tru.

Kur ndjeni një dëshirë të papritur për sheqer ose thjesht ndiheni të mërzitur, kapni manaferrat. Një studim që u zhvillua mbi dy dekada zbuloi se pjesëmarrësit që hanin më shumë boronica dhe luleshtrydhe panë sasinë më të vogël të rënies mendore gjatë viteve dhe shkencëtarët e lidhën këtë përfitim me përqendrimin e lartë të flavonoideve në ushqim. Për përfitime maksimale, kushdo që kërkon të përfitojë nga ky ushqim duhet të synojë të marrë dy racione të frutave në dietën e tyre në javë.

Këto manaferra bëjnë shumë më tepër sesa thjesht largojnë harresën. Një studim i referuar nga Universiteti Rutgers zbuloi se pjesëmarrësit e rinj dhe të moshuar që hanin boronica performuan më mirë kur kërkohej të përqendroheshin dhe kishin kujtesë më të mirë si rezultat i rritjes së fluksit të gjakut në tru.

Manaferrat mund të mbajnë sekretin e shëndetit më të mirë të trurit për shkak të një përbërësi të veçantë. Një studim i publikuar në Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care sugjeroi që konsumimi i manave ka aftësinë të parandalojë degradimin mendor që rrjedh nga nivelet e larta të antioksidantëve. Konkretisht, konsumi i manave lidhet drejtpërdrejt me ruajtjen e aftësive të neuroneve gjatë vitit dhe reduktimin e dëmeve nga faktorët stresues.

Nëpërmjet një studimi intensiv, shkencëtarët përfundimisht zbuluan pse manaferrat i bëjnë dobi trurit të botuar në Annals of Neurology, i cili lidhi boronicat dhe luleshtrydhet me një shkallë shumë më të ngadaltë të rënies mendore tek gratë e moshuara, veçanërisht për shkak të përmbajtjes së lartë të flavonoideve. Si rezultat, gjetjet përcaktuan se shëndeti më i mirë mendor afatgjatë lidhet drejtpërdrejt me konsumin e këtij përbërësi të rëndësishëm kimik.

Kështu që herën tjetër që të shfaqet dëshira për sheqer, merrni një moment për të vlerësuar se sa e mirë ka shije një tas me luleshtrydhe ose boronica dhe hani një meze të lehtë që mund ta mbajë shëndetin e trurit tuaj në rrugën e duhur. Nëse doni të përqafoni edhe më shumë ushqime që mund të përmirësojnë trurin tuaj, provoni të shtoni disa ushqime të njohura që mund të përmirësojnë shëndetin e trurit në dietën tuaj.