Kina, Rusia dhe Mongolia zotohen të zgjerojnë planin e korridorit ekonomik

Kina, Rusia dhe Mongolia kanë konfirmuar zgjatjen e Përmbledhjes së Planit të Zhvillimit për Krijimin e Korridorit Ekonomik Kinë-Mongoli-Rusi me pesë vjet, njoftuan të tre vendet në një takim trepalësh të enjten në qytetin Uzbekistan të Samarkandit.

Takimi trepalësh, i gjashti i këtij lloji, u ndoq nga presidenti kinez Xi Jinping, presidenti rus Vladimir Putin dhe presidenti mongol Ukhnaa Khurelsukh në margjinat e takimit të 22-të të Këshillit të Kryetarëve të Shteteve të Organizatës së Bashkëpunimit të Shangait (SCO).

Presidenti Xi tha se të tre vendet kanë miratuar korridorin ekonomik që lidh Rusinë, Mongolinë dhe Kinën dhe se janë zbatuar programe për të thelluar bashkëpunimin në fushat e ekonomisë, tregtisë, angazhimit të njerëzve me njerëzit dhe kulturore, si dhe turizmit, duke e bërë atë një platformë shkëmbimi me cilësi të lartë për talentet.

Në ndërtimin e një mjedisi më të sigurt për tregtinë ndërkufitare midis tre vendeve, Kina mirëpret më shumë institute financiare nga Rusia dhe Mongolia për t’u bashkuar me Sistemin e Pagesave Ndërbankare Ndërkufitare RMB, tha Xi.

Ai gjithashtu nënvizoi shtysën dhe qëndrueshmërinë e fortë të bashkëpunimit midis Kinës, Rusisë dhe Mongolisë, duke vënë në dukje se pavarësisht ndikimit të pandemisë COVID-19, bashkëpunimi trepalësh nuk është ndalur kurrë.

Presidenti kinez vlerësoi gjithashtu ndihmën bujare dhe përvojën e përbashkët të ofruar nga të tre vendet, të cilat mbrojtën jetën dhe shëndetin e njerëzve të tyre.

Masat e tyre të përbashkëta për parandalimin dhe kontrollin e sëmundjeve siguruan një mjedis të qëndrueshëm dhe të qetë të shkëmbimit ekonomik dhe tregtar, veçanërisht me rrjetin e autostradave aziatike, tha Xi.

Ai tha se të tre palët duhet të ruajnë besimin e ndërsjellë politik, të rrisin mbështetjen e ndërsjellë, të respektojnë interesat thelbësore të njëra-tjetrës, të akomodojnë shqetësimet kryesore të njëra-tjetrës dhe të forcojnë koordinimin dhe bashkëpunimin për çështjet ndërkombëtare dhe rajonale.

Xi theksoi gjithashtu se të tre vendet do të rrisin bashkëpunimin brenda kornizës së SCO-së, duke ndërtuar një platformë që mund të adresojë rreziqet dhe sfidat duke ruajtur potencialin e saj për rritje të vazhdueshme.

Presidenti rus Putin tha se bashkëpunimi midis tre palëve ka prodhuar rezultate specifike dhe se të treja duhet të kuptojnë dhe mbështesin më tej njëri-tjetrin si fqinjë të përjetshëm.

Ndërkohë, presidenti mongol Khurelsukh tha se zgjerimi i bashkëpunimit me Rusinë dhe Kinën është prioriteti kryesor i Mongolisë.

“Vendi ynë synon të forcojë më tej bashkëpunimin me përfitim të ndërsjellë politik dhe ekonomik me fqinjët e tij në nivelin e partneritetit strategjik gjithëpërfshirës, ​​si dhe të zbatojë programe dhe projekte të përbashkëta që synojnë zhvillimin e qëndrueshëm të rajonit tonë”, tha ai.

 

*TiboNews