Këto janë qytetet me transportin publik më të mirë në botë

Ndryshimet klimatike kanë nxitur nevojën për reduktimin e emetimeve të gazrave, duke preferuar transportin publik përkundër makinave. Sipas një sondazhi nga Time Out, të kryer me 20,000 njerëz që banojnë në rreth 50 qytete të ndryshme anembanë botës, qarkullimi me mjete alternative të transportit nuk është gjithmonë i lehtë dhe i favorshëm për sa i përket kohës. Por le të shohim renditjen e 19 qyteteve, ku transporti publik është më i sigurt, më komod dhe gjithashtu i këndshëm estetikisht.

Në vend të parë gjejmë Berlinin, një metropol të gjallë dhe kozmopolit, i cili, me autobusët dhe linjat e tij U-Bahn dhe S-Bahn, garanton një lidhje të patëmetë midis pjesëve të ndryshme të qytetit, duke përfshirë edhe natën. Shërbimi ka marrë vlerësim prej 97%.

Pas tij vjen Praga, më e vogël në përmasa por shumë efikase për sa i përket transportit, të paktën sipas 96% të banorëve.

Në vendin e tretë është Tokio, e cila me përpikmërinë e saj proverbiale kënaq 94% të popullsisë.

Pas saj vijnë Kopenhagen, ku me një biletë të vetme mund të keni akses trenat, autobusët dhe tragetet, dhe Stokholmi, metroja e të cilit është riemëruar si galeria më e madhe e artit në botë për mozaikët dhe pikturat e mrekullueshme në mure. Për të dyja, vlerësimi i miratimit është 93%.

Më poshtë renditet Singapori, i konsideruar nga 92% e njerëzve si qyteti më i mirë për të lëvizur falë aplikacionit MyTransportSG dhe heqjes së plotë të barrierave arkitekturore për personat me aftësi të kufizuara.

Në vendin e shtatë është Hong Kongu, ku degëzimet e transportit janë të tilla që 75% e popullsisë jeton brenda një kilometri nga një stacion metroje. Kënaqësi e madhe edhe në mesin e banorëve të Taipei, në Tajvan, i famshëm për stacionet e larta të metrosë.

Në vendin e nëntë është Shangai, ku falë një karte pa kontakt mund të paguhen të gjitha mjetet e transportit në qytet: nga tragetet tek autobusët e deri tek trenat me levitacion magnetik.

Me pozicionin e dhjetë kthehemi në Evropë me Amsterdamin, ku mjetet e preferuara të transportit janë biçikletat, por ku shërbimi i autobusit nuk është i dizajnuar. I ndjekur nga Londra, Madridi, Edinburgu (ku autobusët qarkullojnë gjatë gjithë natës), dhe Parisi me 16 linjat dhe 300 stacionet e metrosë.

Qyteti i parë amerikan shfaqet vetëm në pozitën e pesëmbëdhjetë dhe është Nju Jorku që krenohet me metronë më të madhe në botë. Banorët e saj ankohen kryesisht për vonesa dhe papastërti, por 83% e konsiderojnë veten po aq të kënaqur.

Ndiqet nga Montreali, Kanada, me të njëjtin nivel miratimi, dhe Çikago. Menjëherë pas kësaj gjejmë Pekinin, i cili kompenson mbipopullimin e metropolit me efikasitetin e 27 linjave dhe 500 stacioneve të metrosë.

I fundit në renditjes është Mumbai. Është një nga më të ngarkuarit dhe më kaotikët në botë, megjithatë është e mundur të kalosh fare lehtë me transportin publik më të larmishëm: nga autobusi në metro. Për më tepër, falë aplikacionit Chalo Pay, biletat lëshohen direkt nga telefoni juaj inteligjent.