Këshilli i BE-së paditet për shkak të Polonisë

Një organ kyç vendimmarrës i BE-së po paditet për vendimin e tij të diskutueshëm; për të miratuar planin e rimëkëmbjes së Polonisë nga Covid, me fond prej 35 miliardë eurosh.

Veprimi ligjor synon Këshillin e Bashkimit Evropian, i cili përbëhet nga ministra të qeverisë nga çdo shtet anëtar.

Ai është sjellë nga katër shoqata që përfaqësojnë gjyqtarët në Evropë, të cilët argumentojnë se vendimi i këshillit nuk rikthen pavarësinë e gjyqësorit polak dhe shpërfill vendimet e mëparshme nga Gjykata e Drejtësisë e BE-së (CJEU).

Ata thonë gjithashtu se miratimi financiar e vë në rrezik të gjithë bllokun, duke pasur parasysh lidhjet e shumta, komplekse ligjore midis të gjitha vendeve të BE-së.

“Ky vendim dëmton gjyqësorin evropian në tërësi dhe pozitën e secilit gjyqtar evropian”, shkruan shoqata në një komunikatë për media.

“Të gjithë gjyqtarët e çdo shteti anëtar janë gjithashtu gjyqtarë evropianë, që duhet të zbatojnë ligjin e BE-së, në një sistem të bazuar në besimin reciprok.”

Padia u ngrit përpara GJED-së në Luksemburg, e cila ka të drejtë të rishikojë, dhe potencialisht të anulojë, aktet legjislative të institucioneve të tjera të BE-së.

Aksioni mbështetet nga Shoqata e Gjyqtarëve Administrativë Evropianë (AEAJ), Shoqata Evropiane e Gjyqtarëve (EAJ), Rechters voor Rechters (Gjyqtarët për gjyqtarët) dhe Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés (MEDEL), me mbështetjen e grupi akademik The Good Lobby Profs.

Të katër shoqatat po kërkojnë anulimin e vendimit të këshillit, të marrë në qershor, bazuar në një rekomandim të lëshuar nga Komisioni Evropian.

Polonia nuk ka marrë ende asnjë fond për rikuperimin nga COVID nga Brukseli: qeveria supozohet të përmbushë një seri detyrash të dakorduara për të respektuar ligjin e BE-së përpara se të bëhet ndonjë pagesë.

Vendi ka kërkuar 23.9 miliardë euro grante dhe 11.5 miliardë euro kredi të lira nga fondi i rimëkëmbjes prej 750 miliardë eurosh i BE-së, i krijuar në vitin 2020 për të përballuar pasojat nga pandemia e koronavirusit.

*Tibo News