Këshilla numër një e dhënë nga psikologët për t’i rritur siç duhet fëmijët

Psikologët e Harvardit theksojnë një çështje shumë themelore, e cila megjithatë nuk është gjithmonë aq e thjeshtë sa mund të duket:

Kalimi i kohës me fëmijët tanë: Sidomos nëse ata shkojnë në shkollë dhe ne punojmë të paktën tetë orë në ditë, ne përfundojmë, duke u kthyer në shtëpi, duke u ndjerë shumë të lodhur dhe të stresuar për të kaluar kohë me ta. Por është dhurata më e vlefshme dhe më e dobishme që mund t’u bëjmë, për zhvillimin e tyre emocional dhe mendor, më e rëndësishme se çdo e mirë materiale.

Katër këshilla të tjera nga ekspertët

Për t’u treguar fëmijëve interesin tonë për fjalët dhe veprat: Nuk mjafton t’i mbajmë ata të sigurt dhe të plotësojmë nevojat e tyre themelore. Është e rëndësishme, sipas studiuesve të Harvardit, të monitorohet zhvillimi i tyre globalisht në bashkëpunim me edukatorët dhe kujdestarët dhe, mbi të gjitha, t’i frymëzojmë ata të ndajnë jetën e tyre të përditshme me ne, duke na folur me besim dhe pa frikë nga performanca e shkollës, miqtë e tyre, mendimet e tyre, ndjenjat e tyre.

Jepuni atyre mundësi për të zgjidhur problemet pa i dhënë shumë peshë rezultatit: Ata nuk e kanë problem të bëjnë gabime, për shembull, të dështojnë në një konkurs shkollor. Është më e rëndësishme t’u jepni atyre mjetet për të bërë zgjedhjet e tyre në jetë dhe për të gjetur zgjidhje për problemet e tyre, duke i shpërblyer për përpjekjet e tyre dhe duke i motivuar që të vazhdojnë të pohojnë qëllimet e tyre.

Për të shprehur mirënjohjen tonë për atë që ofrojnë: Edhe për t’i frymëzuar ata të ndihen mirënjohës për atë që kanë. Për shembull, jepini një përqafim të madh në fund të një dite gjatë së cilës ata na ndihmuan të pastronim shtëpinë. Edhe për të folur me ta, me stimuj të tillë si dokumentarë apo edhe foto që shohim në rrugë, për njerëzit që kanë pasur më pak fat se ne dhe për mënyrat se si mund t’i ndihmojmë ata.

T’u japim mundësinë të zbulojnë botën jashtë mikrokozmosit tonë: T’i sjellim në kontakt, me mjete të ndryshme dhe në varësi të moshës së tyre, me gjithçka që ekziston përtej rrethit të ngushtë të familjes dhe miqve tanë. Njohja me njerëz dhe situata që shkojnë përtej karakteristikave si nacionalitetet dhe fetë, duke i hapur rrugën evolucionit të tyre tek njerëzit që thjesht nuk do të tolerojnë “ndryshmin”, por do ta përqafojnë atë dhe do të mësojnë prej tij.