Karburanti rritet, Nigeria zhvillon planin e përdorimit të energjisë diellore

Një fermë e karkalecash shtrihet në bregun e prodhuesit më të madh të naftës në Afrikë, Nigeri.

Megjithatë, nuk janë lëndët djegëse fosile, por panelet diellore që po fuqizojnë ajrosësit dhe pajisjet e ngrirjes në këtë objekt prej 100 milionë dollarësh në periferi të kryeqytetit tregtar të Nigerisë, Lagos.

Është një shenjë se si bizneset po kërkojnë alternativa pasi kostoja e naftës rritet.

Christian Wessels është presidenti dhe bashkëthemeluesi i Daystar Power Energy Solutions, i cili sapo ka përfunduar instalimin e termocentralit diellor 2MW të fermës së karkalecave.

Daystar, i cili po ndërton gjithashtu një fabrikë 6 MW në një fabrikë në Lagos, thotë se ata kanë parë një rritje të kërkesës të nxitur nga rritja e çmimeve të naftës.

Nigeria ka një rrjet kombëtar sklerotik që jep 4000 MW në kulmin e tij.

Kjo i lë bizneset dhe qytetarët të varen shumë nga gjeneratorët me naftë.

Por shefi komercial i Daystar, Victor Ezenwoko thotë se çmimi i naftës, i cili nuk subvencionohet si benzina, është dyfishuar këtë vit në 800 naira për litër, ose rreth 1.9 dollarë, në disa vende.

Pjesa më e madhe e kësaj rritje erdhi pas fillimit të luftës në Ukrainë.

Ezenwoko thotë se ndërsa bizneset përpiqen të ulin kostot, Daystar pret të dyfishojë kapacitetin e tij të instalimit diellor në 48 MW vitin e ardhshëm.

Megjithatë ka disa vështirësi në një vend ku depërtimi diellor vlerësohet të jetë nën 2%.

Konflikti në Ukrainë dhe bllokimet në Kinë këtë vit kanë ndërprerë zinxhirët e furnizimit global.