Kalifornia do të ndalojë shitjen e makinave me gaz deri në 2035

Në vetëm pak më shumë se një dekadë, pompat e gazit në Kaliforni mund të jenë në rrugën e tyre për t’u bërë një gjë e së kaluarës.

Të enjten, Bordi i Burimeve Ajrore të Kalifornisë, votoi për miratimin e rregulloreve gjithëpërfshirëse që do t’i jepnin fund shitjes së automjeteve me gaz në shtetin më të populluar të Amerikës deri në vitin 2035.

Në vend të kësaj, shteti do të kërkojë që të gjitha automjetet e reja të shitura atje të jenë plotësisht elektrike ose hibride elektrike me prizë që mund të kenë gjithashtu motorë benzinë.

Zyrtarët thonë se kjo do t’i vinte ata në rrugën e duhur për të ulur ndotjen që shkakton smogun nga automjetet në vitin 2037 me një të katërtën.

Njoftimi i së enjtes mund të jetë një lajm i mirë për prodhuesit e makinave si Toyota, e cila po investon shumë në plug-in.

Megjithatë Tesla, e cila prodhon vetëm automjete elektrike, ka bërë thirrje për një rrugë edhe më të shpejtë drejt shitjeve tërësisht elektrike.

Por gjithashtu tha se rregullat e reja do të jenë “jashtëzakonisht sfiduese edhe në Kaliforni”.

Këto rregulla ende kanë nevojë për miratim federal nga Presidenti Joe Biden dhe Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit.

Shoqata Amerikane e Tregtisë së Prodhuesve të Karburantit dhe Petrokimisë u ka kërkuar atyre që të refuzojnë atë që ata e kanë quajtur një “ndalim të paligjshëm”.

Biden ka refuzuar më parë të caktojë një datë të caktuar për heqjen graduale të automjeteve vetëm me gaz.

 

*TiboNews