Juan Luis Arsuaga: Teoria e ‘Gjithçkasë’ do të na shpëtojë

“Kjo është Teoria e vërtetë e Gjithçkaje, jo e Stephen Hawking”. Juan Luis Arsuaga, një paleoantropolog spanjoll 69-vjeçar, është një shkencëtar entuziast. Dhe optimist, pavarësisht gjithçkaje. Ai ia kushtoi jetën studimit të origjinës së njerëzimit, duke gërmuar Atapuerca në veri të Spanjës, nga ku kanë dalë mbetjet fosile të hominidëve që kanë jetuar qindra mijëra vjet më parë. Tani ai tregon në një libër jo vetëm evolucionin tonë, por edhe atë të Planetit që na pret: Historia e shkurtër e Tokës (me ne brenda), botuar nga La nave di Teseo, është mbi të gjitha historia e “zbulimit më të madh”. të të gjitha kohërave”, shpjegon profesor Arsuaga duke shtuar se: “Më e rëndësishme se ato të Njutonit, Darvinit dhe Ajnshtajnit. Një zbulim për të cilin, megjithatë, shumica e njerëzve as që janë të vetëdijshëm”.

Pjesë nga intervista, publikuar në La Repubblica: 

Dhe cili është ky zbulim?

Toka është studiuar gjithmonë sikur të ishte e përbërë nga sfera të pavarura koncentrike, të shkëputura nga njëra-tjetra. Dhe kjo ndodh edhe sot: fizikanët analizojnë atmosferën, oqeanografët merren me oqeanet, glaciologët me kriosferën, gjeologët shkëmbinjtë dhe biologët. Por që nga gjysma e dytë e shekullit të kaluar ne kemi ditur se të gjitha këto sfera janë të ndërlidhura, ato ndikojnë njëra-tjetrën dhe duhen studiuar së bashku. Nëse ka një shpërthim vullkanik ose nëse qeniet njerëzore lëshojnë shumë dioksid karboni, ai ndryshon. Përbërja kimike e atmosferës, temperaturat rriten, akulli shkrihet, detet ngrihen, jeta vuan… Gjithçka është e lidhur. Prandaj e quaj Teoria e gjithçkaje…”.

A është hipoteza Gaia e James Lovelock?

“Pikërisht. Dhe mbaj mend se si, kur u propozua në fund të viteve 1970, komuniteti shkencor e tallte atë si diçka midis misticizmit dhe epokës së re. Që atëherë është bërë përparim, por universitetet vazhdojnë të mësojnë disiplinat veçmas. Dhe kjo është shumë e rrezikshme për të ardhmen e njerëzimit, prandaj desha të shkruaj një libër që tregon se si arritëm të bënim zbulimin më të rëndësishëm”.

Çfarë roli luan njerëzimi në këtë histori të gjatë?

“Qeniet njerëzore kanë përfunduar duke krijuar një sferë më vete. Ajo është riemërtuar noosfera. Ndërgjegjja bën dallimin: ka minerale, lëndë organike dhe më pas ne, materie e ndërgjegjshme. Por kjo sferë e vetëdijshme, ky rrjet ndërlidhjesh midis njerëzve. qenie që mbështjell Tokën, me veprimet e saj, duke filluar nga përdorimi i lëndëve djegëse fosile, po ndryshon rrënjësisht sferat e tjera”.

Ju keni studiuar origjinën e Homos: kur filluam të prekim planetin më shumë se çdo specie tjetër?

“Patjetër që në Neolitik, duke filluar rreth 10,000 vjet më parë. Pikërisht atëherë filluam të transformonim ekosistemet për të rritur prodhimin e ushqimit. Dhe bujqësia pati një ndikim shumë më të madh se zbutja e kafshëve, sepse kultivimi i ndryshon ekosistemet në një mënyrë më radikale: për të rritur bagëtinë nuk na duhet të presim pyjet. Ekosisteme të tëra të pasura me biodiversitet janë zëvendësuar nga fusha me një specie të vetme bimore”.

Në libër citohet edhe shpjegimi i  filozofit spanjoll Ortega y Gasset Çfarë na ndau nga Natyra?

“Nëse ecni përgjatë një rruge, në fund të saj mund të shihni akoma horizontin. Por nëse jeni në një shesh, rrethuar nga ndërtesa, natyra qëndron pas nes. Nuk dua të them se sheshi është diçka negative, në të vërtetë është shenjë dalluese e qytetërimit, një vend i hapur ku njerëzit takohen, diskutojnë, shkëmbejnë ide, lind përparimi: filozofia, politika, kultura kanë lindur në sheshet e ‘Greqisë së Lashtë. Dhe në fakt kur arkeologët gërmojnë një fshat, studiojnë planin e tij: nëse ka shesh, hapësirë ​​, e klasifikojnë si vendbanim civil”.

A jemi bërë armiq të civilizuar, por të pashpresë të Natyrës?

“Jo, procesi nuk është i pakthyeshëm. Mendoni për vrimën në shtresën e ozonit: ne kuptuam se ajo u krijua nga gazrat që përdorëm dhe e rregulluam”.

Megjithatë, ka edhe emergjenca të tjera, larg zgjidhjes. Cilat ju shqetësojnë më shumë?

“Mbetjet, për shembull. Njerëzit kanë prodhuar gjithmonë mbetje, që kur kanë banuar në shpella. Por në kohët parahistorike dhe sot në vendet në zhvillim, gjithçka riciklohej. Tani në Perëndim është më e lehtë të blesh një gjë të re sesa ta riparosh atë. Dhe pastaj ka një ndryshim tjetër të madh me të kaluarën: ne jemi brezi që konsumon më shumë energji, më shumë se prindërit tanë që nga ana e tyre konsumonin shumë më tepër se prindërit e tyre. Në fillim të shekullit të njëzetë, mënyra e jetesës së njerëzve ishte më shumë i ngjashëm me atë të Romës së Lashtë sesa me tonën”.

E gjithë kjo ju bën pesimist për fatin e planetit?

“Siç tha Karl Popper, optimizmi është një detyrë, sepse pesimistët nuk bëjnë asgjë, ata nuk e ndryshojnë botën”.

Jeta ka ndryshuar formë, por gjithmonë është përshtatur me kushtet e reja. A do të ndodhë edhe nëse ne qeniet njerëzore do të ngulmonim në sjelljet tona të gabuara?

“Sigurisht. Ne dhe shumë specie që tashmë po i dënojmë me zhdukje mund të zhduken. Por Toka ka ende 4 miliardë vjet përpara se Dielli të fiket: Evolucioni nga ne së shpejti do të pushtohet nga forma të tjera të jetës. “.

Pra, nëse jeta ka një të ardhme gjithsesi, pse është e rëndësishme të luftojmë kundër krizës klimatike?

“Sepse, pavarësisht nga të gjitha defektet e tij, njerëzimi ka prodhuar ende Mozart, Caravaggio, Servantes, Shekspeare… Në tokë jemi të vetmit që kemi bërë pyetje, pyesim veten se si dhe pse ndodhin gjërat. Dhe ne e kemi bërë atë që kur ishim fëmijë. Dhe vetëm për këtë, ne nuk mund t’i dorëzohemi zhdukjes sonë.”

*Tibo News