Jetëgjatësia në SHBA u ul më shumë në vitin 2021

Në vitin 2021, jetëgjatësia në Shtetet e Bashkuara ra në nivelin më të ulët që nga viti 1996 pas vitit të dytë të pandemisë COVID-19.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) zbuluan se rënia e vendosi jetëgjatësinë në 76.1 vjet.

2021 gjithashtu zgjeroi pabarazinë midis burrave dhe grave më së shumti në më shumë se dy dekada, me burrat që tani pritet të jetojnë gjashtë vjet më pak se gratë.

Sipas të dhënave, vdekjet nga COVID-19 përbënin gjysmën e rënies së përgjithshme, me sëmundjet e zemrës dhe mbidozat e drogës gjithashtu.

CDC tha se COVID-19 u shoqërua me mbi 460,000 vdekje në SHBA në vitin 2021. Vdekjet nga vetëvrasja ishin kontribuesi i pestë më i madh në rënien e jetëgjatësisë së përgjithshme në vitin 2021.

Për meshkujt, vdekjet e lidhura me vetëvrasjet ishin kontribuesi i tretë kryesor. Në vitin 2020, jetëgjatësia në SHBA pësoi rënien e saj më të madhe njëvjeçare që nga Lufta e Dytë Botërore, me COVID-19 që përbën pothuajse 75 për qind të rënies.

 

*TiboNews