Ja si mund t’i mbështesni fëmijët tuaj për të arritur ëndrrat

Kur ishim fëmijë, prindërit tanë na treguan se çdo ëndërr është e mundur nëse përpiqemi ta arrijmë atë.

Kjo është arsyeja pse ne besojmë se për shumë prindër, mbështetja e fëmijëve të tyre për të arritur ëndrrat dhe qëllimet e tyre është një prioritet, edhe pse ndonjëherë ne nuk e dimë se si ta bëjmë këtë.

Më poshtë gjeni disa nga këshillat që mund t’ju vijnë në ndihmë.

  • Jepini atyre lirinë

Të gjithë kemi imagjinuar fëmijët tanë duke u bërë ekspertë në një aktivitet të caktuar për të cilin ne jemi të apasionuar.

Por realiteti është se ata ndoshta nuk ndajnë të gjitha shijet tona.

Në vend të kësaj, shikoni se çfarë i tërheq vëmendjen, çfarë i bën ata të buzëqeshin.

Duke i lënë ata të eksplorojnë, do të jetë më e lehtë të vendosni se çfarë u pëlqen më shumë dhe ju do të jeni në gjendje të krijoni një lidhje më të mirë duke treguar interes për atë që ata duan të bëjnë.

 

  • Mos i nënçmoni aftësitë e tyre

Që në moshë të re, është e mundur të identifikohen interesat e fëmijëve nga ajo artistike në atë praktike.

Këto shije do të bëhen pjesë e personalitetit të tyre ndërsa rriten dhe mund të jenë ura për një të ardhme shumë krijuese.

Prandaj, është e rëndësishme të mos minimizoni ose kritikoni talentet që, për të rriturit, mund të mos kenë një funksion praktik.

Shumë prej nesh janë rritur me fraza të tilla si “ai hobi nuk do t’ju gjejë një punë të mirë” ose “më mirë të bëni diçka tjetër që është e mirë për diçka”.

Por është koha ta ndryshoni këtë qasje, të mendoni se çfarë i bën fëmijët tuaj të lumtur dhe t’i mbështesni ata që të jenë më të mirët që mund të jenë.

 

  • Improvizimi lejohet

Nëse të vegjlit tuaj nuk e dinë ende se çfarë duan të bëjnë dhe nuk ëndërrojnë për një profesion të caktuar, jepini kohë.

Ndërsa ata gjejnë pasionin e tyre, mos ndaloni së bashkëvepruari me ta. Integroni lojërat dhe aktivitetet në rutinën e tyre të përditshme, pasi këto janë kyçe për ta për të zhvilluar aftësi dhe njohuri që do t’i ndihmojnë në të ardhmen.

 

  • Mos e mbingarkoni axhendën e tyre

Si të rritur, ne besojmë se të kesh një aktivitet pas tjetrit në ditët tona është sinonim i të qenit produktiv. Por fëmijët kanë nevojë për kohë të lirë, ndaj alternativa më e mirë është të mos i mbingarkojmë me aktivitete vetëm sepse besojmë se sa më shumë gjëra të bëjnë, aq më të suksesshëm do të jenë.

Kur fëmijët kanë shumë përgjegjësi jashtëshkollore, kjo mund t’i ndikojë edhe emocionalisht.

Mos harroni se është shumë e vlefshme të keni momente pushimi.

 

  • Lejojini ata të provojnë gjëra të ndryshme

Ashtu siç mërzitemi duke bërë të njëjtën gjë pa pushim, fëmijët mund të lodhen nga një aktivitet dhe të duan të eksplorojnë të tjerët.

Kjo është një pjesë normale e procesit të rritjes së tyre.

Një mënyrë për t’i mbështetur ata do të ishte përfshirja aktive për të ndihmuar në gjetjen e klubeve, lojërave ose hapësirave ku ata bëjnë aktivitetin e ri me interes për fëmijën tuaj.

 

  • Realiteti i ashpër mund të presë

Ne e dimë se shumë prej nesh ëndërrojnë për gjëra joreale, si të bëhen magjistarë apo princesha.

Por kjo nuk duhet të jetë një arsye për të bërë komente të ashpra ndaj vajzës ose djalit tuaj.

Fëmijët që ndihen vazhdimisht të gjykuar ose të kritikuar mund të rriten me një imazh negativ për veten.

Nëse një ditë vendosin se duan të bëhen astronautë, pse të mos i ndihmojmë të ndërtojnë një raketë kartoni?

Në këtë mënyrë ata do të eksplorojnë aftësitë e tyre, do të argëtohen dhe, ndoshta, një ditë, do të arrijnë yjet.

 

  • Dëgjoni nevojat e tyre

Për shumë mund të duket si një trill, por kur fëmijët kërkojnë të shkojnë në një klasë të caktuar, të angazhohen në një aktivitet specifik ose janë këmbëngulës për një hobi, ata po komunikojnë atë që i bën të lumtur.

Dëgjimi aktiv i nevojave të tyre do t’ju ndihmojë të vini re atë që ata kënaqen duke bërë dhe mund t’ju japë themelin për t’i mbështetur ata në zhvillimin e talenteve të tyre.

 

  • Mos i krahasoni ata

Krahasimi i fëmijëve tanë me fëmijët e tjerë mund të prodhojë stres dhe ankth.

Prandaj, duhet të kemi parasysh se çdo fëmijë është i ndryshëm dhe do të ketë momentin e tij për të shkëlqyer.

Gjëja më e mirë që mund të bëni është të jeni të duruar me fazat nëpër të cilat kalojnë fëmijët tuaj dhe t’i mbështesni ata që të jenë të qëndrueshëm në mënyrë që të arrijnë të gjitha qëllimet e tyre.

*Tibo News