Ja si mund të ndihmojë gjumi në humbjen e peshës

Nëse po përpiqeni të humbni peshë, sasia e gjumit që bëni mund të jetë po aq e rëndësishme sa dieta dhe stërvitja juaj.

Fatkeqësisht, shumë njerëz nuk po flenë mjaftueshëm.

Është e çuditshme se si studime tregojnë se gjumi mund të jetë faktori që mungon për shumë njerëz që kanë vështirësi të humbin peshë.

Këtu janë 4 arsyet pse gjumi i mjaftueshëm mund t’ju ndihmojë të humbni peshë.

 

  • Mund të ndihmojë në moderimin e oreksit tuaj

Gjumi i mjaftueshëm mund të ndihmojë në parandalimin e rritjes së marrjes së kalorive dhe oreksit që mund të ndodhin kur jeni të privuar nga gjumi.

Rritja e marrjes së ushqimit ka të ngjarë të shkaktohet pjesërisht nga efekti i gjumit në hormonet e urisë, grelin dhe leptin.

Kur nuk bëni gjumë të mjaftueshëm, trupi prodhon më shumë grelinë dhe më pak leptinë, duke ju lënë të uritur dhe duke rritur oreksin tuaj.

 

  • Mund t’ju ndihmojë të bëni zgjedhje më të mira ushqimore

Gjumi i plotë i natës mund t’ju ndihmojë të bëni zgjedhje më të shëndetshme ushqimore.

Mungesa e gjumit ndryshon mënyrën se si funksionon truri juaj dhe mund të ndikojë në vendimmarrje.

Kjo mund ta bëjë më të vështirë marrjen e zgjedhjeve ushqimore të shëndetshme dhe rezistimin ndaj ushqimeve joshëse.

 

  • Fjetja herët mund të parandalojë ngrënien gjatë natës

Të shkosh për të fjetur më herët mund t’ju ndihmojë të shmangni ushqimin e vonë të natës që shpesh vjen me qëndrimin zgjuar pas kohës së gjumit.

Të shtysh kohën e gjumit më vonë do të thotë që po qëndroni zgjuar më gjatë, gjë që krijon një dritare më të madhe kohore për të ngrënë, veçanërisht nëse kanë kaluar shumë orë nga darka.

Nëse tashmë jeni duke përjetuar mungesë gjumi, mund të keni më shumë gjasa të zgjidhni opsione më pak ushqyese.

Kjo për shkak se privimi i gjumit mund të rrisë oreksin dhe dëshirën tuaj për ushqime me kalori të lartë dhe me yndyrë.

 

  • Gjumi mund të përmirësojë aktivitetin fizik

Gjumi dhe aktiviteti fizik kanë një marrëdhënie të ngushtë, të dyanshme.

Mungesa e gjumit ul aktivitetin fizik dhe mungesa e aktivitetit fizik mund të çojë në përkeqësim të gjumit.

Studime të shumta kanë treguar se stërvitja e rregullt mund të zvogëlojë kohën që ju duhet për të fjetur dhe të rrisë cilësinë e përgjithshme të gjumit në të gjitha grupmoshat.