Ja pse ndiheni më të lodhur në vjeshtë, sipas ekspertëve të gjumit

Është ora 6 e mëngjesit. Alarmi juaj bie, por është ende errësirë jashtë.

Ky është realiteti për shumë prej nesh, ndërsa ditët bëhen më të shkurtra dhe vjeshta afron.

Por ndërkohë që ka të ngjarë të flejmë ende në të njëjtat orë gjumi si në muajt e verës, ka diçka në ato mëngjese të zymta të vjeshtës që e bëjnë shumë më të vështirë zgjimin, shmangien e lodhjes dhe ndjesinë vigjilente për pjesën tjetër të ditës.

Pra, çfarë po ndodh?

Sipas ekspertes së gjumit dhe zëvendës CEO i The Sleep Charity, Lisa Artis, biologjia jonë po punon kundër nesh.

“Në vjeshtë po errësohet në mbrëmje, që do të thotë se melatonina (hormoni i gjumit) prodhohet më herët dhe na bën të ndihemi të përgjumur”, thotë ajo.

“Është gjithashtu më errët në mëngjes, gjë që mban nivelet tona të melatoninës të larta, që do të thotë se ndihemi të përgjumur gjatë gjithë ditës.

“Drita natyrale ju bën të ndiheni më të zgjuar dhe i sinjalizon orës së brendshme të trupit se është koha për t’u zgjuar dhe për të ndaluar prodhimin e melatoninës.

Nëse keni vështirësi të ngriheni në mëngjes, Lisa sugjeron ta poziciononi alarmin tuaj larg, të përdorni një alarm të lindjes së diellit (ai që bëhet më i ndritshëm për t’ju zgjuar), të ndizni dritat menjëherë pasi të zgjoheni dhe të bëni një dush të ftohtë. .

Të gjitha këto gjëra mund të na bëjnë të ndihemi më vigjilentë dhe të na ndihmojnë nëse trupi ynë nuk është i sinkronizuar me kohën e ditës.

-Vazhdoni të praktikoni ‘higjienën e mirë të gjumit’, e cila përfshin mbajtjen e orëve të rregullta të gjumit dhe zgjimit dhe sigurimin që jeni duke fjetur në shtrat të rehatshëm.

-Hidhini një sy rutinës suaj para gjumit dhe shikoni nëse ka ndonjë gjë që mund të ndryshoni për të përmirësuar gjumin tuaj.

-Alkooli është i dëmshëm për gjumin dhe, megjithëse mund t’ju bëjë të ndiheni të lodhur dhe të flini shpejt, gjumi juaj nuk do të jetë aq i thellë që do të thotë se nuk do të jetë aq rigjenerues për mendjen ose trupin tuaj.

-Ndryshimet e vogla në dietën ose rutinën tuaj mund të kenë një ndikim të madh në cilësinë e gjumit tuaj.