Ja ora e ‘Eklipsit të Hënës së Përgjakshme’ në Shqipëri

Një eklips total i Hënës së Përgjakshme do të ndodhë këtë fundjavë.

Dielli, Hëna dhe Toka do të rreshtohen natën e së dielës për një eklips total hënor më 15 maj, i cili ndodh kur Toka lëviz në vendin e tij midis Diellit dhe Hënës së plotë. Si rezultat, Toka hedh një hije gjigante në të gjithë sipërfaqen hënor, duke i dhënë hënës një nuancë të mrekullueshme të kuqërremtë, kjo është arsyeja pse eklipset hënore në këto raste quhet hëna e përgjakur.

Hëna e plotë e së dielës konsiderohet gjithashtu një superhënë, që do të thotë se duket më e madhe dhe më e ndritshme se zakonisht, sepse është në pikën më të afërt me Tokën në orbitën e saj, e njohur edhe si perigee.

Eklipsi total i Hënës do të jetë i dukshëm nga pjesë të Amerikës, Antarktidës, Evropës, Afrikës dhe Paqësorit lindor. Ndërkohë, një eklips penumbral, ku pjesa e jashtme e hijes së Tokës mbulon hënën, do të jetë i dukshëm në Zelandën e Re, Evropën Lindore dhe Lindjen e Mesme.

Në botë është një Eklips i Plotë Hënor, por në Shqipëri mund ta shohim të pjesshëm duke filluar në orën 03:32 të mëngjesit të datës 16 maj, kulmin e saj do ta ketë në orën 05:19 (me magnitudë 0.855) dhe do të mbyllet ne orën 05:22 të po të njëjtës datë.

Nëse nuk jeni në Shqipëri, në varësi të vendndodhjes tuaj, një eklips i pjesshëm hënor fillon më 15 maj në orën 22:28. EDT (0228 GMT më 16 maj). Hëna e përgjakur do të arrijë kulmin e saj në orën 12:11 të mëngjesit EDT (0411 GMT) më 16 maj përpara se eklipsi hënor të përfundojë në orën 1:55 të mëngjesit EDT (0555 GMT).

Shikuesit me fat që janë në rrugën e eklipsit hënor do të duhet të dalin jashtë herët për të parë ngjarjen. Do të ketë gjithashtu disa transmetime të drejtpërdrejta të disponueshme në YouTube nga NASA Science Live, Slooh dhe TimeandDate.com.

Transmetimi i drejtpërdrejtë i NASA-s fillon në orën 21:32. më 15 maj (0132 GMT 16 maj ose ora jonë 02:32 e mëngjesit). Ai do të përfshijë një diskutim mbi eklipset, shkencën e hënës dhe programin Artemis të zbarkimit në hënë të agjencisë.

Ky do të jetë i pari nga dy eklipset hënore në vitin 2022. Eklipsi i rradhës do të ndodhë më 8 nëntor 2022 dhe do të jetë e dukshme të paktën pjesërisht nga Azia, Australia, Amerika e Veriut, pjesë të Evropës veriore dhe lindore, Arktiku dhe pjesa më e madhe e Amerikës së Jugut.