Ja çfarë tregon forma e trupit për shëndetin

Tani është koha për t’u parë në pasqyrë. Rezulton se lloji i trupit tuaj mund të zbulojë më shumë për perspektivat tuaja shëndetësore në të ardhmen, sesa mendoni.

Nga trupi dardhë tek modeli katror, forma juaj mund të zbulojë një mori të dhënash për jetëgjatësinë dhe rrezikun e sëmundjeve.

Për dekada të tëra, mjekët e kanë ditur se ka lidhje midis formave të caktuara të trupit dhe perspektivës shëndetësore të një individi. Pjesa më e madhe e asaj që ata kanë zbuluar nuk janë kuptuar plotësisht: por provat në rritje janë më të qarta se kurrë.

Çdo trup ka përmasa të ndryshme dhe vendi ku dhjami juaj akumulohet mund të ndikojë në organet tuaja vitale në mënyra të ndryshme.

Ndërsa është e rëndësishme të jesh dhe të ndihesh i shëndetshëm, pavarësisht nga forma, njohja e llojit të trupit dhe rreziqeve shëndetësore që lidhen me të mund të jetë e dobishme për t’ju mbajtur në gjendje të mirë.

Zbuloni pesë llojet klasike të trupit dhe çfarë mund të tregojë secili për shëndetin e një personi, tani dhe në të ardhmen.

Trupi ‘mollë’

Kjo është kur njerëzit kanë bel më të gjerë në krahasim me ijet e tyre, duke krijuar një formë të lehtë si të mollës.

Amy Schumer, Oprah dhe Adele kanë trupin në formë molle.

Gratë që kanë këtë lloj trupi janë më të rrezikuara nga problemet shëndetësore në përgjithësi, krahasuar me gratë me forma të tjera. Kjo është për shkak se obeziteti abdominal mund të jetë shumë i rrezikshëm.

Studiuesit nga Universiteti i Oksfordit zbuluan se të pasurit e belit më të madh dhe raportet më të larta të belit me ijet dhe belin ndaj lartësisë i lanë gratë 10 deri në 20 për qind më të rrezikuara nga një atak në zemër. Të kesh më shumë yndyrë rreth belit është lidhur gjithashtu me një rrezik të shtuar të kancerit dhe diabetit.

Trupi ‘Dardhë’

Kjo është një tjetër formë klasike për një grua, ku dhjami qëndron kryesisht rreth kofshëve, ijeve dhe pjesës së poshtme.

Studimet sugjerojnë se njerëzit që janë të dobët, por kanë një peshë shtesë në ijet dhe kofshët e tyre, kanë një rrezik më të ulët të sulmit në zemër, goditjes në tru dhe diabetit.

Mendoni Jennifer Lopez, Beyonce dhe Kim Kardashian. Kjo është për shkak se fundi dhe kofshët janë vende më të sigurta për të ruajtur yndyrën në trup.

Shkencëtarët thonë se ijet dhe kofshët veprojnë si një sfungjer që thith yndyrën dhe e ndalon atë të udhëtojë nëpër trup drejt zemrës dhe mëlçisë ku mund të shkaktojë sëmundje.

Yndyra në ijë dhe bark ruhet për muaj të tërë, ndërsa dhjami i barkut, lloji më i rrezikshëm i yndyrës, lirohet rreth dy orë pas një vakti.

Megjithatë, një studim më i ri sugjeron se të qenit më i dobët është gjithmonë më mirë, edhe kur bëhet fjalë për pjesën e poshtme të trupit.

Nëse jeni mbipeshë, humbja e peshës në çdo pjesë, bark, këmbë ose të pasme është e mirë për uljen e kolesterolit. Nivelet e larta të kolesterolit mund të grumbullohen në muret e arterieve dhe të zvogëlojnë rrjedhjen e gjakut në zemër. Kjo rrit rrezikun e formimit të një mpiksjeje rreth trupit dhe gjithashtu shfaqjen e sëmundjeve koronare të zemrës.

Trupi në formën e ‘Orës me rërë’

Lloji i trupit të orës me rërë është vendi ku ijet dhe busti janë më të gjera se beli.

Scarlett Johansson dhe Sofía Vergara konsiderohen të dyja si trupa në formën e orës me rërë.

Shumë mendojnë se është forma më e dëshirueshme e trupit. Disa studime thonë se gratë me këtë lloj figure kanë më pak gjasa të jenë në depresion dhe janë më pjellore.

Megjithatë, të kesh një formë trupi të tillë do të thotë që kur shtosh peshë, ajo nuk është e përqendruar në një zonë si njerëzit në formë molle ose dardhë.

Kjo do të thotë se shtimi në peshë mund të jetë i vështirë për t’u dalluar nëse nuk kontrolloni rregullisht peshoren. Dhe nëse bëheni mbipeshë, jeni në rrezik më të lartë për sëmundje kronike si sëmundjet e zemrës.

Trupi ‘Trekëndësh i përmbysur’

Lloji i trupit të një trekëndëshi të përmbysur është i gjerë në shpatulla dhe i ngushtë në ije.

Njerëzit me këto forma trupore zakonisht kanë gjoks më të madh.

Burrat dhe gratë me trup më të vogël janë në rrezik më të lartë të osteoporozës, për shkak se kanë më pak masë kockore. Osteoporoza është një gjendje që prek kockat, duke i dobësuar ato me kalimin e kohës, që do të thotë se ato kanë më shumë gjasa të frakturohen.

Ka pasur lidhje të sugjeruara midis formës së trekëndëshit të përmbysur dhe dobësimit të kockave.

Trupi ‘drejtkëndësh’

Shumë të famshëm kanë këtë lloj trupi, si Cara Delevingne dhe Kate Moss.

Por kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se ata me këtë formë trupi janë të dobët në tërësi.

Nëse jeni një person mbipeshë, për shembull, nuk jeni të përjashtuar nga një rrezik më i lartë për sëmundjet e zemrës dhe diabetin.

Sipas ekspertëve, në fakt mund të jetë më e vështirë për një person në formë drejtkëndëshi të kuptojë se është mbipeshë, pasi pesha shpërndahet në mënyrë të barabartë, kështu që ata kurrë nuk duken të shëndoshë. Kjo mund t’ju japë të njëjtin shans për të zhvilluar kushte shëndetësore, si diabeti, si çdo lloj tjetër i formës së trupit.