AlbanianEnglish

Italia zëvendëson softuerët rus

Autoritetet publike të Italisë duhet të zëvendësojnë softuerin antivirus që është i lidhur me Rusinë për të parandaluar çdo ndërprerje të shërbimeve për shkak të konfliktit të vazhdueshëm në Ukrainë.

Njoftimi erdhi pas publikimit të një projekt-dekreti.

Vendimi erdhi pasi rregullatori italian i të dhënave fillon një hetim mbi rreziqet e mundshme të privatësisë që lidhen me përdorimin e softuerit të ofruar nga Kaspersky Lab me bazë në Rusi.

Autoritetet italiane i kërkuan Kaspersky të jepte numrin dhe natyrën e klientëve të saj në vend dhe të qartësonte se si mjetet e tij përpunojnë të dhënat personale.

Kaspersky i tha agjencisë së lajmeve “Reuters” se ishte një kompani e administruar privatisht dhe nuk kishte lidhje me qeverinë ruse.

Ekipi italian i garave me motor Ferrari ka vendosur të heqë logon e Kaspersky nga makinat e tij në Formula 1 dhe po vlerëson lidhjet e furnizimit me kompaninë.

Agjencia shtetërore italiane e sigurisë kibernetike tha se nuk kishte asnjë provë që produktet e ofruara nga kompani të lidhura me Rusinë ishin ndëshkuar që nga pushtimi i Ukrainës më 24 shkurt.

Një alarm i ngjashëm si në Itali u lëshua të martën në Gjermani, ku autoritetet e sigurisë kibernetike paralajmëruan përdoruesit e softuerit antivirus të zhvilluar nga Kaspersky se ai përbënte një rrezik serioz hakerimi.

You don't have permission to register