Italia miraton ligjin kundër piraterisë, ja si do funksionojë dhe penalitetet

Senati italian miratoi njëzëri projektligjin kundër piraterisë për të kundërshtuar përhapjen e paligjshme të veprave audiovizive dhe mbrojtjen e të drejtave të autorit me 140 vota pro. Ky është ligji i ri kundër ‘pezzotto-s’ i cili është pritur mirë veçanërisht nga sektori i muzikës, botimeve dhe sportit.

I ashtuquajturi Pezzotto prodhon forma të piraterisë gjithmonë në rritje me miliona euro dëme për shtetin dhe shkelje të së drejtës së autorit. Nëpërmjet kësaj dispozite të re, Autoriteti Rregullator i Komunikimit – Agcom do të ketë më shumë fuqi dhe mund të ndërhyjë në kohën e duhur në rast të përmbajtjes së paligjshme të transmetimit. Dhe ligji nuk do të zbatohet vetëm për ata që shpërndajnë përmbajtje pirate, por edhe për të gjithë subscribers që me një shpenzim të papërfillshëm përfitojnë nga produktet e piraterisë.

Objektivat kryesore të projektligjit kundër piraterisë janë ruajtja dhe promovimi i pronësisë intelektuale, por jo vetëm. Në të vërtetë, priten mbështetje ekonomike për kompanitë, autorët dhe artistët dhe gjithashtu masa për ta bërë më efektive luftën kundër piraterisë, duke fuqizuar edhe ndërmjetësit e rrjetit. Ligji i ri, i përcaktuar edhe si anti ‘pezzotto’, duke iu referuar mjetit më të përdorur për piraterinë, i jep Agcom kompetenca të reja. Kjo do të thotë se në 30 minuta do të mund të bllokojë drejtimin e trafikut në IPTV që cenon të drejtat e autorit duke vepruar në nivelin e adresës IP dhe jo të DNS.

Për sa i përket sanksioneve, projektligji kundër piraterisë parashikon që Agcom, përveç bllokimit të faqes, do të mund të informojë menjëherë organet e drejtësisë kompetente duke nisur raportimin e krimit. Gjyqtarët do të jenë në gjendje të gjurmojnë pronarin e faqes dhe të kenë akses në informacionin e tij personal përmes ndjekjes së pagesave. Ligji anti ‘pezzotto’ parashikon deri në tre vjet burgim dhe 15 mijë euro gjobë për ata që krijojnë faqe pirate dhe sanksion deri në 5 mijë euro për ata që përdorin shërbime të paligjshme.

Me pak fjalë, është një revolucion i rëndësishëm që, nëse asgjë tjetër, do ta bëjë shumë më të komplikuar përhapjen e përmbajtjeve të paligjshme, por edhe blerjen me çmime qesharake të ulëta.