Italia bëhet agresive ndaj Piraterisë

Italia merr hapa konkretë kundër piraterisë. Deputetët propozojnë dënime penale dhe administrative kundër tyre dhe metodën ‘shot clock shot’ ku kërkohet reagim dhe bllokim brenda 30 minutave. Votimi në senat ishte unanim, për shkak edhe të përhapjes së tyre në nivel global.

Federata për Mbrojtjen e Industrive të Përmbajtjes Audiovizuale dhe Multimediale (FAPAV), organizata kryesore kundër piraterisë në Itali, ka qenë mjaft e zëshme në inkurajimin e miratimit të projektligjit, duke thënë se kostoja e piraterisë vetëm për Serinë A (Kampionati i transmetuar live edhe në platformën Tibo, në kanalet Oversport arriti në 1 miliardë euro në tre të fundit.

Miratimi në Itali do të ishte hapi i parë dhe si shembull për vendet e tjera të BE-së, siç deklaron edhe Federico Bagnoli Rossi, president i FAPAV.

Dispozitat kryesore të këtij legjislacioni përfshijnë:

Autoriteti ligjor: Kompetencat e reja do t’i jepen Agcom, autoritetit të komunikimit, për të urdhëruar “ofruesit e shërbimeve, përfshirë ofruesit e aksesit në rrjet, të çaktivizojnë aksesin në përmbajtje të paligjshme”, si dhe “operatorët e motorëve të kërkimit dhe ofruesit e shërbimeve të shoqërisë së informacionit të përfshirë në çdo kapacitet. Në aksesueshmërinë” e faqeve dhe shërbimeve të paligjshme.

Përgjigjja në kohë: Me aplikimin në kohë të teknologjisë dhe praktikave të disponueshme, për të ndërhyrë kundër piraterisë “… jo më vonë se 30 minuta nga marrja, çaktivizoni aksesin në faqet e raportuara të internetit, me ridrejtim të njëkohshëm automatik në një faqe interneti të përgatitur sipas metodave të treguara nga Autoriteti.”

Teknologji e avancuar: Kombinimi i bashkëpunimit dhe teknologjisë, duke përfshirë “bashkëpunimin e anëtarëve të Guardia di Finanza dhe me Policinë e Postës dhe të Komunikimeve”. AGCOM tashmë drejton një program bllokimi të faqeve, i cili thuhet se bllokon më shumë se 3,000 domene.

Shkollat në të gjithë Italinë do të mund të ofrojnë informacione për nxënësit që ata të njohin konceptet e pronësisë intelektuale dhe të drejtës së autorit.

Dënimet

Dënimet penale të propozuara në projektligj përfshijnë paraburgimin për një minimum prej gjashtë muajsh, që varion deri në maksimumi tre vjet; gjobë deri në 15,493 €. Përveç kësaj, parashikohet një gjobë administrative që varion nga 10,000 € deri në një shumë të barabartë me 2% të të ardhurave të mbledhura në vitin më të fundit fiskal para shkeljes. Shkelësit që ngarkojnë përmbajtje të vjedhur ose ofrojnë transmetim të paligjshëm të eventeve të drejtpërdrejta mund të gjobiten deri në 5,000 €. Videokamera dënohet deri në 3 vjet burg. Ngjarjet që ndikuan në hartimin e këtij legjislacioni në Itali

Legjislacioni në lidhje me mbrojtjen e të drejtës së autorit mbi rrjetet e komunikimeve elektronike në Itali lidhet edhe me një dekret të prillit të vitit 2003 (Rezoluta 445/22/CONS) e cila ka pësuar ndryshime të mëvonshme. Legjislacioni aktual rezultoi nga një konsultim publik që filloi në dhjetor të vitit 2022, i cili mblodhi përgjigje deri në janar dhe në fillim të shkurtit 2023.

Ndikimi i piraterisë në Itali

Një studim i Ipsos, i publikuar në vitin 2022 zbuloi se kishte rreth 72 milionë raste piraterie, duke përfshirë filma, programe seriale dhe programe sportive live nga 2019 deri në 2021. Vetëm programet sportive u rritën nga 10% në 15% gjatë asaj periudhe, duke arritur në 11 milionë raste, me një humbje të vlerësuar në 267 milionë euro.

Studimi i FAPAV vlerësoi gjithashtu se kostoja e piraterisë në Serinë A ka qenë pothuajse 1 miliard euro në tre vitet e fundit. I intervistuar nga SportBusiness, Luigi De Siervo, CEO i futbollit të Lega Serie A, tha: “Këto janë shifra që do të na lejojnë të forcojmë më tej klubet tona dhe të rrisim numrin e kampionëve që luajnë në ligën tonë”. Studimi vlerësoi gjithashtu se qeveria humbi rreth 319 milionë euro të ardhura nga taksat.

Ekosistemet e piraterisë së transmetimit dhe ngjarjeve

Raporti paraqet një hartë të ekosistemit të transmetimit të ngjarjeve të drejtpërdrejta; duke përfshirë gjenerimin dhe menaxhimin e përmbajtjes, shpërndarjen dhe transmetimin, dhe konsumin e përmbajtjes.

Ai ofron një pamje aktuale të tre modeleve të përhapura të piraterisë së ngjarjeve të drejtpërdrejta: IPTV me bazë abonimi, transmetime të hapura IPTV dhe transmetim të hapur në ueb.

Pse ka rëndësi

Objektivi i reagimit prej 30 minutash duket si agresiv, por nuk duhet të jetë befasi. Projektligji vëren se “vlera e transmetimit live të ngjarjeve sportive (vetëm si shembull, mendoni për kampionatin e futbollit në Itali) konsumohet pothuajse tërësisht nga vetë-transmetimi i drejtpërdrejtë, me të cilin lidhet edhe atraktiviteti i produktit të shitur për publikun. Kjo është evidente edhe në praktikën komerciale e cila e rrit përmbajtjen mbi të gjitha me transmetime të drejtpërdrejta dhe vetëm pak me shfrytëzime të mëvonshme. Prandaj, transmetimi i paligjshëm i përmbajtjes sportive është veçanërisht i dëmshëm në 30 minutat e para në të cilat ato vihen në dispozicion të përdoruesve.”

Luigi De Siervo i Serie A thotë se do të ishte një moment historik në fushatën katërvjeçare të ligës, e cila ka investuar shumë në teknologjinë kundër piraterisë, “dhe … një ekip ligjor i aftë për të sulmuar të gjithë zinxhirin e furnizimit deri në pikën e imponimit të rëndësishëm ekonomik, gjoba për konsumatorët fundorë që lënë në mënyrë të pashmangshme gjurmë dixhitale të aksesit në faqet dhe aplikacionet ilegale.”

Praktika kundër piraterisë IPTV

Vendosja e masave të zbatimit mund të jetë sfiduese. Kundërmasat kundër piraterisë përfshijnë pajtimin e nevojës për të kufizuar shpejt humbjet ekonomike duke parandaluar të gabuarën ose mbibllokimin për të ruajtur të drejtat e palëve të treta.

Praktikat e mira të identifikuara në dokument përfshijnë urdhra të drejtpërdrejta të bllokimit kundër domeneve (DNS) ose serverëve të transmetimit (bllokim IP) për kohëzgjatjen e një ngjarjeje. ISP-të duhet gjithashtu të shtojnë rregullisht shërbime të paligjshme në listat e bllokimit sipas kërkesave të mbajtësve të të drejtave. Disa vende kanë adoptuar praktika për të detyruar ISP-të t’i japin fund piraterisë së ngjarjeve të drejtpërdrejta, të cilat përshkruhen në dokument. Të tjerët gjithashtu miratojnë procese vullnetare.

Pse ka rëndësi?

Transmetimi i paligjshëm i drejtpërdrejtë i ngjarjeve të tilla shfrytëzon vlerën e përmbajtjes së tyre dhe është veçanërisht i dëmshëm për sektorët që e prodhojnë dhe e shpërndajnë atë.

Për të kufizuar dëmin, hakerat e paligjshëm duhet të identifikohen shpejt dhe përfundimisht të bllokohen. Kjo paraqet sfida të reja për mbajtësit e të drejtave, ndërmjetësuesit online, shërbimet e të cilëve keqpërdoren për aktivitete të tilla të paligjshme, si dhe për autoritetet e zbatimit të ligjit dhe ato gjyqësore.

*Tibo News