iPhone i ri, karikues i ri: Apple i përulet rregullave të BE-së

iPhone i fundit i Apple me siguri do të ketë një USB-C kur të zbulohet më 12 shtator.

Telefonat e firmës aktualisht përdorin përshtatësin e saj të Lightning, ndryshe nga rivalët, përfshirë Samsung.

Një ligj i Bashkimit Evropian kërkon që prodhuesit e telefonave të miratojnë një lidhje të përbashkët karikimi deri në dhjetor 2024 për të kursyer paratë e konsumatorëve dhe për të ulur mbetjet.

Shumica e produkteve të reja të Apple, si iPad-ët e fundit tashmë përdorin USB-C, por firma kishte argumentuar kundër rregullave të BE-së.

Kur u prezantua në shtator 2021, një përfaqësues i Apple tha për BBC News: “Rregullorja e rreptë që detyron vetëm një lloj karikuesi dëmton inovacionin në vend që ta inkurajojë atë, gjë që nga ana tjetër do të dëmtojë konsumatorët në Evropë dhe në mbarë botën”.

Karikuesit Lightning në USB-C janë tashmë të disponueshëm nga markat e tjera të elektronikës, përfshirë Amazon, dhe të gjithë iPhone që nga iPhone 8 që u lançua në 2017 janë mbështetur tek karikimi me valë.

Meqenëse iPhone 14 aktual tani duket të jetë pajisja e fundit e Apple që e përdor ekskluzivisht atë, kjo mund të shënojë fillimin e fundit të karikuesit-kabull i cili shitet me pakicë në dyqanin Apple për 19 paund.

Është e paqartë nëse ky do të jetë një ndryshim global i produktit, megjithëse gjigandi i teknologjisë ka më pak gjasa të bëjë një version të ndryshëm të celularit vetëm për tregun evropian.

Ndryshimet parashikohen në pajisjet e reja iPhone 15 dhe iPhone 15 Pro të cilat do të zbulohen javën e ardhshme.

Sipas Bloomberg, përfitimet e kalimit për përdoruesit do të përfshijnë mundësinë që klientët të përdorin një karikues të vetëm për iPad, Mac dhe iPhone.

Rregulli i karikuesit të përbashkët të BE-së mbulon një sërë ” pajisjesh elektronike portative të vogla dhe të mesme”, sipas BE-së, duke përfshirë:

Telefonat celular

tableta

e-reader

maus dhe tastierë

Pajisjet GPS

kufje

kamera dixhitale

altoparlantët portativë.

Laptopët gjithashtu do të duhet të respektojnë rregullat, por prodhuesit kanë më shumë kohë për të bërë ndryshimet.

Sipas BE-së, ligji i ri do u kursejë konsumatorëve “deri në 250 milionë euro në vit nga blerjet e panevojshme të karikuesve” dhe do të shkurtojë 11,000 tonë mbeturina në vit.